Hotii si pradatii: “Escrocherii din lumea bancara”

Jecmanirea clientilor care au conturi bine burdusite. Achizitionarea de apartamente de 180 de metri patrati. Participarea la petreceri dezgustatoare alaturi de clienti dubiosi, in diverse colturi ale lumii. Lupta cu probleme existentiale gen “De la ce firma ar fi cel mai potrivit sa-mi cumpar costume, acum ca lucrez in alta cladire?”. Cam asa arata viata unui angajat obisnuit din lumea finantelor, pe mana caruia cei mai bogati indivizi ai planetei isi lasa banii… de multe ori, pentru a pierde o buna parte din ei.

Rene Zeyer, fost specialist in comunicare pentru banci si servicii financiare, a adunat in volumul “Escrocherii din lumea bancara” o serie de situatii prin care trec diversi bancheri si consultanti financiari de la cele mai importante banci din lume: “Toate povestirile sunt decupate din viata reala a prestatorilor de servicii financiare. Recunosc, de asemenea, ca propria mea fantezie n-ar fi fost de-ajuns pentru a inventa toate astea”, precizeaza autorul.

Tratamentul pe care il aplica acestia clientilor, textele invatate pe de rost cu care ii ametesc pe cei care nu sunt decisi daca sa-si depuna sau nu banii in bancile lor, jumatatile de adevar servite acestora cand se observa disparitia anumitor sume din conturi, contractele pline de chichite care nu le dau niciodata dreptate clientilor (pentru ca acestia nu se obosesc niciodata sa citeasca si randurile scrise marunt), spalarea de bani cu acordul si ajutorul bancilor, cheltuielile exorbitante din timpul liber ale finantistilor si nu numai, abuzul de alcool si chimicale si multe altele se regasesc in paginile cartii lui Zeyer.

Lumea finantelor este pictata in culori sumbre, un amestec de minciuna, coruptie, santaj, superficialitate si desfrau, in care banul este religia suprema si in in care doar cei mai rai castiga: “Singurul mod in care un bancher de investitii poate avea succes este daca actioneaza mai rapid, mai lipsit de scrupule si mai criminal decat toti ceilalti, pentru ca toti bancherii de investitii sunt rapizi, lipsiti de scrupule si criminali, altminteri si-au gresit cariera”.

Comportamentul abominabil al finantistilor este insa balansat de comportamentul cu nimic mai bun al anumitor clienti. Unii nu sunt suficient de atenti la detalii si se pomenesc in pierdere, altii ii forteaza pe consilierii lor sa faca lucruri reprobabile, amenintandu-le chiar si viata. Dupa cum spune, de exemplu, unul dintre bancheri: “mai mult de 60 % dintre clientii mei sunt evazionisti fiscal si posesori de bani negri, si cat la suta dintre ceilalti sunt in mod clar derbedei, gangsteri sau mafioti – nici nu vreau sa stiu.”

Concluzia autorului este una deloc incurajatoare si anume aceea ca hoti si pradati vor fi mereu, ba de cele mai multe ori hotii vor scapa basma curata, iar cei pradati vor ramane sa plateasca oalele sparte.
Cartea a aparut in colectia Business a Editurii Meteor Press si poate fi comandata de pe site-ul editurii.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.