Integrala prozei scurte a lui Muriel Spark: “Serafimul si Zambezi”

Volumul “Serafimul si Zambezi – Integrala prozei scurte”, apartinand uneia dintre cele mai importante autoare britanice de proza contemporana – Muriel Spark (1918 – 2006) – a aparut in original acum 10 ani, cu titlul “The Complete Short Stories”, iar in traducere romaneasca anul acesta la Editura Vellant. Considerata o voce deosebita a literaturii moderne, romanciera, poeta si eseista Muriel Spark a scris proza scurta timp de 50 de ani, prima sa povestire aparand in 1951.

41 de povestiri si-au gasit astfel locul in volumul “Serafimul si Zambezi”, unele inspirate chiar de evenimente traite de autoare insasi. Povestile nu urmeaza o linie constanta, unele sunt realiste, altele contin personaje si intamplari paranormale (fantome, ingeri, intalniri cu OZN-uri), unele sunt politiste, imbiindu-ne sa dezlegam mistere legate de crime, altele sunt tesute pe marginea unor sentimente de iubire, de revolta sau de nostalgie.

Muriel Spark observa viata in multe dintre aspectele sale si in zone diferite ale lumii, localizandu-si povestile in coloniile britanice din Africa, dar si in orase din Anglia, Scotia sau Franta. Povestile despre relatiile pamantene dintre stapani si sclavi, dintre colonisti si bastinasi, dintre parinti grijulii sau nepriceputi si copii seriosi sau aventurosi, dintre prieteni indepartati si regasiti dupa multe vreme, dintre proprietari mincinosi si chiriasi disperati sunt puse alaturi alaturi de povestile in care logica si ratiunea dispar si fac loc mortilor care se preumbla printre cei vii sub forma de fantome, ingerilor de rang superior care nu sunt multumiti de felul in care muritorii ii interpreteaza in piesele de teatru, pacientilor transparenti din cabinetele de psihiatrie sau menajerelor posedate de spirite energice.

Autoarea aduce in paginile povestilor sale personaje pline de trasaturi frumoase, precum inteligenta sclipitoare, bunatatea sufleteasca, empatia sau compasiunea, insa nu ii uita nici pe snobi, parveniti plini de aroganta, tradatori in dragoste, escroci, criminali, workaholici lacomi sau indivizi stapaniti de diverse manii si slabiciuni. Tonul povestirilor se schimba odata cu ele, uneori e ironic, alteori amuzant, alteori melancolic sau trist.

Probabil ca una dintre cele mai amuzante povesti este “Snobii”, in care autoarea duce la extrem expresia vie a acestui cuvant, prezentandu-ne doua personaje de cosmar care nu te lasa pana nu-ti starnesc rasul prin comportamentul lor exasperant, iar o alta este “Sa fi vazut ce mizerie”, in care o tanara judeca oamenii si locurile in functie de gradul de curatenie care domneste sau nu in jurul lor.

Ce e sigur legat de acest amalgam de povesti e ca nu apuci sa te plictisesti in preajma lor, atat pentru ca fiecare poveste este concentrata in doar cateva pagini, cat si pentru ca autoarea nu inceteaza sa te surprinda cu subiectele abordate, sarind cu gratie de la o ghicitoare in carti care la randul ei este ghicita de o clarvazatoare la doua fiice de scriitori celebri ale caror existente se intersecteaza datorita aceluiasi barbat sau de la o pereche de gemeni ciudati la un betiv jovial al carui job este… contemplarea coruptiei. 🙂

Mai multe despre carte si autoare gasiti cu un click aici, unde puteti, de altfel, sa si comandati volumul “Serafimul si Zambezi”.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *