Edvin Marton condus de Gottfried Rabl si European Royal Orchestra

Dupa noua ani al caror final a fost marcat de un eveniment devenit traditie, anul acesta organizatorii – Asociatia Culturala Maria Domina si Agentia Vreau Bilet – au pregatit o editie aniversara, Gala “Craciun Vienez”. Pe parcursul a doua seri – 21 si 22 decembrie – publicul bucurestean a putut vedea si asculta la Sala Palatului interpretarile a peste o suta de artisti – cel mai asteptat fiind Edvin Marton – condusi de dirijorul austriac Gottfried Rabl.

Prima seara a Galei a debutat cu interpretarea plina de delicatete a Corului National de Camera “Madrigal”. Vocile cristaline ale componentilor corului au cantat cateva colinde traditionale romanesti la care au adaugat deja la fel de traditionalul “Jingle Bells”. Dupa introducere, audienta a fost cucerita de sincronizarea la fel de buna a Orchestrei Simfonice “European Royal Orchestra”, condusa cu maiestrie de Gottfried Rabl, dirijor al Orchestrei Simfonice Radio din Viena. Ca un papusar, austriacul si-a dirijat muzicienii fara greseala, iar in timp ce ii ghida pe acestia a oferit cu umor si publicului indicatii dirijorale. Calauziti de maestru, specatorii au sustinut cu aplauze ritmurile operelor alese, fiind aplaudati la randul lor de jovialul dirijor si realizand o conexiune neasteptat de buna cu acesta si cu alaiul lui de instrumentisti.

Interpretarile muzicale au fost dominate de creatiile compozitorului austriac Johann Strauss II, parintele celor mai celebre valsuri. “Valsul Vienez”, “Valsul Imparatului”, “Valsul Dunarii Albastre”, “Marsul Radetzky”, “Polka” au fost alternate cu elemente de modernism adaugate de invitatii lui Gottfried Rabl. Printre valsuri si marsuri si-a facut loc piesa “That’s the way it is” in interpretarea in stil jazz-simfonic a lui Adrian Petrescu la oboi, “Have yourself a Merry Little Christmas” pe vocea speciala a sopranei Diana Tugui sau “Ragazzo, ragazza” pe vocile puternice ale cuplului de pop-opera Romeo si Julia Saleno.

Pastrat pentru a doua parte a serii, mult-asteptatul violonist ucrainean de etnie ungara Edvin Marton ar fi trebuit sa conduca restul spectacolului in calitate de dirijor, dar si de interpret. Dupa pauza insa, tot Gottfried Rabl a pastorit orchestra pana cand pe scena si-a facut aparitia un Edvin Marton cam debusolat si incordat. Desi a marturisit ca iubeste Bucurestiul, incidentul de marti, cand a cazut pe scari si s-a lovit la cap, i-a cenzurat si scurtat prestatia de pe scena Salii Palatului, din data de 21 decembrie. A dirijat minimal orchestra, fiind mai mult el cel dirijat si sustinut de aceasta. Apoi a incercat sa interpreteze fragmente muzicale la vioara Stradivarius pe care a primit-o ca premiu pe viata, insa arcusul abia a atins pretiosul instrument la care in urma cu cateva sute de ani a cantat Paganini. Totusi, cu sau fara contributia lui Edvin Marton, spectatorii au avut placerea sa mai auda cateva creatii ale lui Johann Strauss (“Vals Vienez”, “Polka”), precum si “Dansuri ungare” ale lui Johannes Brahms (“Nr. 5” si “Nr. 6”).

Dupa ce si-a dat toata silinta, “violonistul patinatorilor” s-a retras emotionat, constient fiind ca nu poate oferi ceea ce se astepta de la el, si a multumit doctorilor si spectatorilor. Si chiar daca nu a mai bisat, publicul i-a rasplatit eforturile cu minute de aplauze.

Foto si video seara a doua a Galei: Vlad Toma

[album: https://www.4arte.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Edvin Marton 21-22 dec 2011/]

Si inca o galerie foto din seara a doua a Galei: Dorel Melinte

[album: https://www.4arte.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Edvin Doru/]

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *