A aparut ultimul volum al trilogiei “1Q84”

Prima traducere din acest an pe care colectia “Biblioteca Polirom” le-o propune iubitorilor de fictiune din Romania este mult-asteptatul volum 3 al trilogiei “1Q84”, o carte in care Haruki Murakami ne promite sa dezlege enigmele lasate in suspans, un roman in care magicul si oniricul sunt lasate sa se manifeste cu naturalete si ingeniozitate.

Ramanem in “1Q84” sau exista totusi o portita inapoi catre 1984? Menit sa ofere un final povestii lui Tengo si a lui Aomame, ultimul volum aduce o serie de complicatii narative. Desi continua cu acelasi suspans nebun din primele doua volume, povestea trece acum intr-un registru mai cald, mai protector. Optica se schimba, miza se schimba.
Structura cartii urmeaza acum nu doua, ci trei fire narative, care tind tot mai mult sa se intersecteze. Se creeaza punti, se ofera raspunsuri, dar sunt raspunsuri care doar deschid calea catre noi intrebari. Cine este incasatorul care nu suna niciodata la sonerie, ci bate insistent in usa, cerand sa i se plateasca taxa cuvenita? Cine se ascunde in noua crisalida de aer? Se mai poate pleca din orasul pisicilor?

“Te-ai astepta ca, odata cu ultima pagina, o carte atat de mare sa-si incheie socotelile cu publicul sau, sa rezolve orice urma de mister. Domnul Murakami respinge astfel de «marunte» obligatii si lasa cateva dintre raspunsurile la intrebari in voia imaginatiei cititorului.” (The New York Times)

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *