“Carnage”: cand mastile cad, redevenim primitivi

Meseria de parinte e plina de provocari, una dintre acestea fiind caftelile dintre copilul propriu si alti copii. Cum gestionezi situatia, pe cine tragi la raspundere si cum vei proceda pe mai departe dupa ce fiul tau vine acasa cu doi dinti sparti, “gratie” intalnirii cu un bat de lemn manuit de un coleg de scoala furios? Mergeti sa vedeti “Doamne…ce macel!/Carnage” din 13 ianuarie si veti gasi un posibil raspuns…

…desi raspunsul poate ca nu e tocmai cel pe care il asteptati. 🙂 Dupa ce fiul familiei Longstreet este lovit de fiul familiei Cowan cei patru parinti se intalnesc in casa “victimei” pentru a regla conturile la modul amiabil. Insa, dupa ce discutia se desfasoara cateva minute pe un ton fortat civilizat de ambelele parti, care incearca chiar sa socializeze la o placinta de casa si o cafea, mastile incep sa cada treptat (mai ales dupa ce o sticla cu whiskey intra in scena) si conversatiile in contradictoriu sa erupa cu furie crescanda.

De-a lungul celor 80 de minute de pelicula filmate de la un capat la celalalt fara oprire in apartamentul familiei Longstreet, ii vedem pe cei patru intr-un schimb de replici politicoase si pasnice si apoi angrenati intr-un razboi de-a dreptul sangeros, in care ies la iveala nu doar convingerile fiecaruia despre cum ar trebui crescuti copii si despre cine poarta vina in ce situatii, ci si problemele pe care cele doua cupluri le au in particular, precum si frustrarile fiecarui individ in parte.

Regizorul Roman Polanski a realizat aceasta pelicula dupa piesa de teatru a Yasminei Reza “God of Carnage”, filmand actiunea in timp real: “Tonul piesei este comic, iar ritmul extrem de vioi. Ce m-a atras cel mai mult a fost actiunea in timp real. Nu am facut niciodata un film fara nici o elipsa si nici nu-mi amintesc macar sa fi vazut unul asa.” O idee interesanta si de succes, mai ales ca alegerea celor patru actori care sa intre in pielea parintilor aflati in conflict a fost una foarte inspirata, John C. Reilly si Jodie Foster interpretandu-i pe Michael si Penelope Longstreet, iar Christoph Waltz si Kate Winslet pe Alan si Nancy Cowan.

Oricat de serios ar fi subiectul disputei, multe dintre scene sunt de un umor cand mai subtil, cand de-a dreptul nebun, dar situatiile sunt foarte realiste si ne amintesc ca, oricat am incerca sa fim diplomati si sa rezolvam conflictele cu calm, uneori ne pomenim ca invelisul de bun-simt se topeste, autocontrolul cedeaza, izbucnim in urlete si spunem lucrurilor pe nume fara sa ne mai intereseze ce sentimente vor trezi in cei din jur cuvintele noastre sau ce consecinte vor avea ele.

Premiera pe ecranele din Romania a filmului premiat la Venetia in 2011 si nominalizat la doua Globuri de Aur in 2012 (categoria Cea mai buna actrita – Jodie Foster si Kate Winslet) va avea loc pe 13 ianuarie, in urmatoarele spatii:

Bucuresti: Grand Cinema Digiplex Baneasa, Hollywood Multiplex, The Light Cinema, Movieplex, Studio
Cinema City: Cotroceni, Sun Plaza, Arad, Braila, Cluj, Iasi, Pitesti, Targu Mures
Cityplex: Constanta, Brasov
Slatina
Odeon Cluj
Oradea: Lotus, Cortina

Filmul este distribuit in Romania de PROROM si Ro Image 2000.

Share

One thought on ““Carnage”: cand mastile cad, redevenim primitivi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *