Astra Film sarbatoreste Ziua Culturii Nationale cu doua proiectii

Cu ocazia Zilei Culturii Nationale, Astra Film va proiecta duminica 15 ianuarie, in Sala Studio din Piata Huet, nr.12, Sibiu doua filme documentare romanesti – “Pe drumuri neumblate” (2011) realizat de Dieter Auner si “Pacatoasa Teodora” (2011) de Anca Hirte, premiate la AFF 2011. Intrarea la fiecare dintre cele doua proiectii este libera.

PE DRUMURI NEUMBLATE/ OFF THE BEATEN TRACK – ora 16.00
Dieter Auner/87 min/Irlanda/2011

Filmul prezinta un an din viata familiei Albin, o familie de ciobani din Nordul Transilvaniei. Documentarul urmareste, in stil direct cinema, viata lor cotidiana si incercarile de a se adapta unei lumi noi, in care traditiile sunt inlocuite treptat de valori moderne. De la intrarea in UE, Romania, la fel ca celelalte tari ale Europei de Est, este supusa presiunilor vietii moderne, cu toate implicatiile lor in viata ciobanilor: concurenta, tentatia de a pleca la munca in strainatate pentru salarii mai mari si marginalizarea produselor locale in favoarea productiei alimentare industriale.
Filmul a obtinut Premiul Astra Film pentru documentar romanesc, oferit de revista “Formula AS”, la editia a XI-a a Festivalului Astra Film.

PACATOASA TEODORA/TEODORA SINNER – or 17.30
Anca Hirte/86 min/Romania/2011

Calugaritele din manastirile ortodoxe romanesti isi spun una alteia “maicuta”. Sunt femei care au renuntat la viata pamanteasca cu toate capcanele ei, in favoarea casatoriei cu Fiinta eterna. “Doamne, Dumnezeul meu, in fiecare dimineata Te caut pe Tine. Foamea mea este pentru Tine, iar corpul si sufletul meu, pentru Tine se infioara…” Acest documentar este despre cea mai frumoasa dintre maicute si despre nunta ei cu Dumnezeu.
Filmul a obtinut Premiul Astra Film pentru imagine, in competitia Romania, oferit de Kodak, la editia a XI-a a Festivalului Astra Film.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *