Oameni care au schimbat lumea… in bine sau in rau

Dupa “Conflicte care au schimbat lumea” si “Inventii care au schimbat lumea”, a venit randul unui nou titlu din seria conceputa de profesorul britanic Rodney Castleden sa vada lumina tiparului in traducere la Editura Meteor Press: “Oameni care au schimbat lumea”. Bogati sau saraci, buni sau malefici, extrovertiti sau introvertiti, cei 175 de indivizi pe care autorul ii pune laolalta in acest volum au avut fiecare un cuvant de spus in istoria omenirii.

Autorul apeleaza si in aceasta carte la o structurare clara a materialului, clasificand acesti “oameni care au schimbat lumea” dupa perioadele in care au trait: Antichitate, Epoca Medievala si Renascentista,Iluminismul, secolul al XIX-lea si lumea moderna. Astfel, Rodney Castleden face portrete succinte ale unora dintre cei mai importanti matematicieni, filozofi, scriitori, chimisti, exploratori, dictatori, pictori, programatori care au ramas in istorie prin faptele lor, contribuind in acest fel la scrierea acesteia. De-a lungul celor mai bine de 500 de pagini vom reintalni personalitati despre care am invatat la scoala sau pe care le-am descoperit singuri dar si figuri poate mai putin cunoscute unora dintre noi, dar a caror prezenta in lume nu a ramas fara ecou.

In volum si-au gasit loc Hammurabi, creatorul celui mai vechi cod de legi, Euclid, cel care a pus bazele geometriei sau Iisus Hristos, fondatorul Crestinismului. Nu au fost omisi nici Cristofor Columb, descoperitorul Lumii Noi, Wolfgang Amadeus Mozart, considerat cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor, Alexander Graham Bell, cel care a inventat telefonul si detectorul de metale. Din seria oamenilor care au schimbat lumea nu aveau cum sa lipseasca nici personajele politice negative, precum dictatorul rus Vladimir Ilici Lenin sau dictatorul german Adolf Hitler, dar nici cele pozitive precum Nelson Mandela, luptator impotriva apartheid-ului si primul presedinte de culoare al Africii de Sud sau Mihail Gorbaciov, care a pus capat Razboiului Rece si a dezintegrat Uniunea Sovietica, primind in 1990 Premiul Nobel pentru Pace.

Insa in volum am descoperit si personaje de care eu personal auzisem vag sau niciodata, situatie care, evident, nu le face mai putin importante. 🙂 Printre acestea ii voi aminti pe Richard Tarleton (1530-15880, despre care am aflat ca a fost ultimul mare mascarici de la curtea Angliei si primul actor de stand-up comedy, pe Marie Stopes (1880-1958), o paleobotanista care a luat pentru prima data in discutie la nivel public chestiunile sexuale si a scris carti despre controlul natalitatii, oferind informatii despre mijloacele contraceptive (atitudine care a fost intampinata cu dezaprobare) si pe Jesse Owens (1913 – 1980), un atlet de culoare care a castigat patru medalii de aur la Olimpiada de la Berlin, scotandu-l din sarite pe Hitler, care a plecat nervos din tribuna pentru a nu fi nevoit sa felicite un individ care in mod clar nu era de origine ariana…

Sigur ca oamenii care au influentat lumea in bine sau in rau au fost mai multi decat cei 175 care se regasesc in aceasta carte, dar autorul a incercat sa ii numeasca pe aceia care pot fi general considerati “motoare de schimbare”, fie prin munca lor in folosul umanitatii, fie prin ororile pe care actiunile lor le-au declansat.

Volumul poate fi gasit in colectia Istorie a Editurii Meteor Press, cu un click aici.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *