“Portret/Atelier” Dumitru Schiopu la MTR

Muzeul National al Taranului Roman initiaza seria de “Portrete / Ateliere” dedicate mesterilor batrani si centrelor de mestesuguri pe cale de disparitie. Expozitiile si exercitiile vizuale incearca sa reconstruiasca si sa recupereze, sub semnul urgentei, povestile si reperele pe care ni le ofera inca mestesugurile traditionale, fara a cadea in scenografierea si calchierea traditiei.

Ca prim exercitiu a fost aleasa schitarea unui portret / atelier de olar ramas printre ultimii care mai lucreaza olarie in Vladestii de Valcea, Dumitru Schiopu. Radiografia isi propune sa urmareasca contururile unei perioade de peste 60 de ani, in care profilul mesterului se recompune pornind de la adevarul meserie furate si reinventate, personalizandu-si ceramica de la oalele de rand lucrate pentru gospodarie si pentru sarbatorile de mosi la creatii artizanale sau populare unicat asa cum erau denumite in perioada anilor ’70 –’80.

Vernisajul expozitiei va avea loc marti, 24 ianuarie 2012, ora 17.30, in Sala Irina Nicolau a MTR. In cadrul evenimentului va face o demonstratie Eugen Patru, olar din Vladesti, ucenicul lui Dumitru Schiopu. Expozitia poate fi vizitata pana pe 29 februarie 2012, de marti pana duminica, intre orele 10.00 – 18.00.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *