Tarja Turunen – Turneu Final de neuitat

Tarja Turunen – „prima donna” metalului finlandez, dar si international – a concertat pe 25 ianuarie in Bucuresti, la Sala Palatului, intr-un eveniment organizat de Phoenix Entertainment, in cadrul turneului de promovare a albumului solo “What Lies Beneath”(2010). Avand in vedere ca turneul este in acelasi timp unul final, Tarja si trupa ei intentionand sa ia o pauza muzicala de 5 ani, prestatia artistilor a fost una la inaltimea asteptarilor, demna de tinut minte pana la revenirea lor in muzica, dar si in Romania.

Introducerea in atmosfera rock au realizat-o doua trupe italiene de heavy metal: Scala Mercalli si Sylpheed. Daca primii au impresionat mai mult prin atitudinea fizica pe care au afisat-o pe scena incercand sa dezmorteasca publicul amortit de gerul de afara, ceilalti au prestat un melodic death metal care a reusit sa mai ridice cateva maini prin sala. Prin alegerea lor ca stil muzical si prin contrastul cu vocea Tarjei, probabil se dorea incalzirea atmosferei, dar spectatorii au ramas cuminti si au asteptat sa apara preferata lor.

Iar dupa o pauza organizatorica destul de lunga – menita sa faca din show unul perfect, asa cum a si fost – asteptarea le-a fost rasplatita. Tarja Turunen si instrumentistii care o insotesc in „What Lies Beneath – Final Tour 2012” – Max Lilja (violoncel), Alex Scholpp (chitara), Kevin Chown (bas), Christian Kretschmar (orga) si Mike Terrana (tobe) – si-au facut in sfarsit aparitia pe scena.

Aflandu-se deja la a saptea vizita in Romania – ultima, in 2009, avand ca scop promovarea albumului solo “My Winter Storm” (2007) – Tarja era deja familiarizata cu publicul roman care abia o astepta. Mai mult decat atat, emotionata de primirea calduroasa, cantareata finlandeza s-a adresat acestuia intr-o romana destul de clara: „Buna seara, Bucuresti! Ma bucur ca sunt aici! Multumesc!”. Iar din interactiunea pe care a avut-o cu publicul in urmatoarele doua ore s-a putut vedea clar ca sentimentele sunt reciproce.

Intr-o forma fizica si vocala extraordinara, acompaniata de o echipa formata muzicieni virtuozi, Tarja a umplut sala cu vocea ei de soprana lirica si cu gratia-i caracteristica. Cucerind definitiv inimile celor cateva mii de spectatori prezenti la concert, artista a demonstrat inca o data – daca mai era cazul – ca nu este doar frumoasa si inzestrata cu o voce deosebita, ci este si talentata, fiind capabila sa faca trecerea de la registrul clasic la cel de metal fara a lasa auditoriul sa simta cel mai mic efort.

Programul muzical pregatit de Tarja impreuna cu trupa sa a inclus o varietate larga de piese, a caror interpretare a confirmat complexitatea artistei si capacitatea instrumentistilor de a performa alaturi de ea. Au putut fi ascultate piese atat pentru fanii sopranei Tarja Turunen, cat si pentru fanii metal, care o stiu din vremea cand era solista trupei de metal simfonic Nightwish, melodii care i-au pus vocea in valoare de-a lungul timpului si au consacrat-o ca „regina a metalului finlandez”. Dintre piesele alese de pe ultimul album – „What Lies Beneath”– s-au auzit: „Anteroom Of Death” (pe care in versiunea de studio o canta impreuna cu formatia germana Van Canto), „Dark Star” (in original cantata impreuna cu Phill Labonte), „Naiad”, „Little Lies”, „I Feel Immortal”, „Until My Last Breath”, „In For A Kill”, „River Of Lust”. Melodiile de pe albumul din 2010 au alternat elegant cu unele de pe cel anterior – „My Winter Storm”(2007): „Lost Northern Star”, „I Walk Alone”, „Sing For Me”, „Die Alive”. Asa cum promisese, a oferit si interpretari in varianta acustica in care instrumentistii Tarjei si-au confirmat talentul si si-au justificat locul alaturi de artista pe scena. Foarte bine primite de public au fost piese mai vechi precum „Bless The Child” sau „The Phantom Of The Opera”, iar surpriza a constituit-o un cantec nou, „Into The Sun”, cantareata finlandeza precizand ca a inceput deja sa lucreze la un nou album.

Debordand de talent si buna dispozitie, Tarja nu putea sa se prezinte pe scena altfel decat cu o reprezentatie valoroasa, care sa-i inlocuiasca lipsa pentru urmatorii 5 ani. Si chiar daca pauza va fi intr-adevar atat de lunga, fanii din Romania prezenti in 2012 la Sala Palatului vor ramane cu o amintire exceptionala pana la revenirea artistei, oricand va fi aceasta. Pana atunci insa ii spunem „Bye Bye, Beautiful!” si speram sa nu se tina de cuvant si sa revina mai repede decat a anuntat.

Foto: Vlad Toma

[album: http://www.4arte.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Tarja 2012/]

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.