Marjane Satrapi da autografe in Bastilia pe 11 februarie

Editura ART va invita sambata, 11 februarie, ora 17.00, la Libraria Bastilia (Piata Romana, nr. 5), la o intalnire cu autoarea franceza de origine iraniana, Marjane Satrapi si o sesiune de autografe pe romanele grafice “Persepolis” si “Broderii”.

Dincolo de privirea de insider pe care o arunca in “maruntaiele” unei lumi conflictuale, “Persepolis” (de)construieste in cele aproape 400 de pagini o alta dimensiune familiarizata cu tabuul: conditia femeii in lumea islamica. Fara sa cada in pacatul tezismului, Satrapi gaseste fomula perfecta intre episoadele dramatice, umorul (de cele mai multe ori negru) si analiza sociala, fara sa neglijeze ritmul povestii.
Persepolis este autobioagrafia alb-negru a lui Marjane Satrapi, traversand granitele dintre culturi cu luciditate si simtul umorului.

“Broderii” face parte din aceeasi familie a romanelor grafice in care Satrapi isi transpune alb-negru diferite episoade autobiografice. Considerat un fel de “Sex and the City” iranian, acest volum nu scapa din vedere nici un subiect picant, fara sa cada insa in frivolitate. Trei generatii de femei din familia lui Marji discuta degajat, sfidand eventualele prejudecati despre umorul si relaxarea femeilor musulmane, despre sex, dragoste, cosmetica, dezamagire si ritualuri sociale.

Marjane Satrapi vine in Bucuresti cu ocazia redeschiderii salii de cinema Elvire Popesco, pentru a prezenta, in premiera, filmul “Poulet aux prunes”. Filmul este o adaptare a romanului grafic cu acelasi nume al autoarei si este regizat de aceasta impreuna cu Vincent Paronnaud, cu care a co-regizat si filmul de animatie “Persepolis” (2007).

EDIT 9 FEBRUARIE 2012: Conform anuntului Institutului Francez, Marjane Satrapi nu mai poate veni in Bucuresti in luna februarie din pricina unor probleme de sanatate.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.