Editura Herald lanseaza doua carti despre Zen

Editura Herald si Templul Zen – Iluminarea Tacuta va invita la evenimentul de lansare a cartilor “Zen adevarat”, de Taisen Deshimaru (Editura Herald, 2012) si “Mintea zen, mintea incepatorului”, de Shunryu Suzuki (Editura Herald, 2012) vineri, 17 februarie, ora 17.00, la Carturesti Café Verona. Un eveniment extraordinar cu participarea Maestrului Myoken.

Invitatii sunt:
Ionut Nedelcu – Templul Zen – Iluminarea Tacuta
Aurelian Scrima – Editura Herald
Mihai Popa-Radu – Centrul Seeds for Happiness
Moderator: Igor Mocanu (Editura Herald)

“Zen adevarat”, de Taisen Deshimaru, Editura Herald, 2012

Maestrul Taisen DESHIMARU (1914-1982) a fost discipolul Maestrului Kodo Sawaki care, de la moartea Maestrului Dogen, este cea mai mare autoritate Zen din Japonia. Maestrul Deshimaru a primit de la Maestrul Kodo Sawaki, in calitate de succesor spiritual al acestuia, spiritul, esenta profunda a Zenului. El este primul misionar trimis in Europa, fiind autorizat in acest sens de cele mai inalte autoritati Zen ale tarii sale. Misiunea sa a fost de asemenea patronata si de alte scoli de buddhism. A fost un mare prieten al lui Swami Sivananda, cel care a pus bazele departamentului pentru religii din Forest University din India.

Alte carti ale maestrului Taisen Deshimaru publicate in limba romana la Editura Herald:

– Shodoka, Cantecul Satori-ului imediat
– Zen si viata cotidiana
– Zen si artele martiale
– Zenul lui Dogen. Noua texte
– Satori. Mari maestri zen (colab. cu Mokusho Zeisler)

Cu toate ca zenul era cunoscut si practicat de multi ani in Statele Unite, europenii au trebuit sa astepte pana la sosirea Maestrului Taisen Deshimaru la Paris, in 1967, pentru a cunoaste in autenticitatea sa (adica in practica) ceea ce Maestrul Deshimaru a facut etern intr-o scurta perioada de 15 ani. De aceea el este privit ca parintele si fondatorul Zenului european. In timpul acelor ani, a lucrat la raspandirea Zenului scriind carti si deschizand numeroase dojo-uri Zen pe tot cuprinsul Europei.

“Mintea zen, mintea incepatorului”, de Shunryu Suzuki, Editura Herald, 2012

Shunryu SUZUKI (1904-1971) a fost unul dintre cei mai influenti invatatori spirituali ai secolului al douazecilea si a fost numit, pe drept cuvant, parintele fondator al meditatiei zen in America. Calugar japonez de descendenta Soto, Suzuki si-a transmis invatatura in Statele Unite din 1959 pana la moartea sa. El este fondatorul Centrului Zen din San Francisco si al Centrului Tassajara Zen Mountain. El este de asemenea autorul lucrarii Branching Streams Flow in the Darkness: Zen Talks on the Sandokai si subiectul biografiei Crooked Cucumber.

In cele patru decenii de la prima publicare, “Zen Mind , Beginner’s Mind” a devenit una din marile carti spirituale moderne, foarte iubita, recitita si recomandata ca fiind cea mai buna carte de introducere in doctrina Zen. Suzuki Roshi prezinta elementele de baza – de la detaliile posturii si respiratiei in zazen pana la perceptia nondualitatii – intr-un mod care nu numai ca se dovedeste remarcabil de limpede, dar care intra in armonie totodata cu bucuria insight-ului de la prima la ultima pagina.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *