Cum sa-ti faci datorii… cu arta

Volumul “Arta de a-ti face datorii” de Jacques-Gilbert Ymbert, tradus din limba franceza de Mihaela Dobrescu, este una dintre aparitiile recente de la Editura ART. Jacques-Gilbert Ymbert (1786-1846) a fost un inalt functionar din timpul Restauratiei franceze si autor a nenumarate vodeviluri si pamflete. Pentru Ymbert, fundamentul ordinii sociale este faptul de a-ti face datorii, nicidecum obligatia de a le si restitui.

Asadar, sa-ti faci datorii si sa nu le poti plati pe urma – iata fundamentul ordinii sociale, infernul si paradisul oricarei banci. Un pamflet savuros care demonstreaza cu meticulozitate si umor mecanismele de functionare ale societatii noastre. Desi scris la inceputul secolului al XIX-lea, nu necesita nici un efort in plus pentru a intelege ca bancile raman aceleasi, doar debitorii se schimba.

Morala este simpla: cu totii ajungem sa avem datorii la un moment dat, dar sa le faci fara metoda si fara stil e o blasfemie! Asa ca, in loc sa ne chinuim sa scapam de ele, mai bine am invata cum sa le facem “ca la carte”. 🙂

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.