98 de filme in cursa pentru nominalizari la Premiile Gopo

Un numar record de filme intra in cursa pentru nominalizarile celei de-a sasea editii a Premiilor Gopo: 98 de titluri, 21 de lungmetraje, 20 de filme eligibile la categoria documentar si 60 de scurtmetraje, produse sau co-produse de companii romanesti si lansate pe marile ecrane sau in circuitul festivalier in cursul anului 2011. Alte 36 de productii proiectate pe marile ecrane din Romania in 2011 concureaza la nominalizarile categoriei Cel mai Bun Film European. Nominalizarile vor fi date publicitatii marti, 21 februarie 2012.

Titluri care s-au bucurat de apreciere pe plan international, fiind recompensate cu distinctii importante, dar si productii cu succes de casa se regasesc pe lista lungmetrajelor eligibile pentru nominalizari – anul acesta, mai lunga ca niciodata.

“Loverboy”, semnat de Catalin Mitulescu, cu nominalizata la Gopo 2011 Ada Condeescu si castigatorul statuetei Tanara Speranta, George Pistereanu; “Din dragoste, cu cele mai bune intentii”, in regia lui Adrian Sitaru, castigator al Premiului Gopo 2011 pentru Cel mai Bun Film de Scurt Metraj (Colivia); comedia romantica semnata de Alexandru Maftei “Buna! Ce faci?”; “Principii de viata”, cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Constantin Popescu, recompensat cu Premiul pentru Cea mai Buna Regie in competitia TIFF 2011; “Periferic”, de Bogdan George Apetri, detinator al Marelui Premiu al Festivalului International de Film de la Vilnius precum si al Premiului Zilelor Filmului Romanesc pentru debut la TIFF 2011 sau lungmetrajul de animatie “Crulic – Drumul spre dincolo”, in regia Ancai Damian, care a avut premiera mondiala in competitia oficiala a Festivalului de Film de la Locarno, si este eligibil si la categoria rezervata filmului documentar sunt cateva dintre titlurile care vor fi supuse jurizarii in vederea nominalizarii la categoria lungmetraj.

Lista peliculelor care vor concura pentru nominalizarea intre cele mai bune filme scurte ale anului 2011 cuprinde titluri de fictiune – live action, documentare, dar si productii de animatie, prezentate in premiera in circuitul festivalier national sau international pe parcusul anului trecut.

Criticii de film din juriul Premiilor Gopo vor alege lungmetrajele nominalizate la categoria Cel mai Bun Film European, dintr-o lista care cuprinde titluri precum “Discursul Regelui / The King’s Speech” (r. Tom Hooper), “Melancholia” (r. Lars von Trier), “Pielea in care traiesc / La piel que habito” (r. Pedro Almodovar), “Pina” (r. Wim Wenders) sau “Biutiful” (r. Alejandro Gonzalez Inarritu).

Nominalizarile celei de-a sasea editii a Premiilor Gopo vor fi stabilite de un juriu alcatuit din 11 membri, critici de film, reprezentanti ai presei de specialitate si profesionisti din industria cinematografica: regizorul Florin Serban (castigatorul Premiilor Gopo 2011 pentru Cea Mai Buna Regie, Cel mai Bun Film de Debut si Cel mai Bun Film), actrita Ozana Oancea (nominalizata la Premiul pentru Cea mai Buna Actrita Intr-un Rol Principal la Gopo 2011), scenograful Cristian Niculescu (castigator al Premiilor Gopo 2010 si 2011 pentru Cea mai Buna Scenografie), monteurul Dan Nanoveanu (rasplatit cu Gopo pentru Montaj in 2009), distribuitorul Radu Nicolau (directorul companiei New Films Romania), scriitoarea Ana Maria Sandu si criticii de film Andrei Gorzo, Ileana Birsan, Dana Duma, Andrei Rus si Codruta Cretulescu.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *