“O educatie costisitoare” – ocupatii extrascolare in lumea Harvardului

De data aceasta Strada Fictiunii se intinde din centrul conflictelor din Somalia pana la usa Harvardului. Legatura dintre cele doua puncte o fac tocmai studentii si profesorii cunoscutei institutii de invatamant, implicati in conspiratii care ii costa reputatia si chiar viata, asa cum reiese din intriga tesuta de Nick McDonell in romanul “O educatie costisitoare”.

Nick McDonell este un tanar scriitor si jurnalist american, absolvent al prestigioasei universitati la care face referire in cartile sale. Nascut in ‘84, el a scris pana in prezent eseuri, romane si a realizat numeroase reportaje din zone de conflict (Afganistan, Sudan, Darfur) pentru publicatii renumite (“Time”, “The New York Daily News”). “O educatie costisitoare” este cel de al treilea roman al sau, aparut in 2009, si aduce in discutie tema mereu actuala a implicarii americanilor in razboaiele din tarile africane.

In cazul de fata incursiunea are loc in luptele din Somalia, insa aceasta nu se face oricum, ci prin intermediul unor spioni CIA de elita recrutati din cel mai potrivit loc: Harvard University.
La doar 25 de ani, absolventul de Harvard Mike Teak a fost si el recrutat de CIA si trimis intr-o misiune in Somalia pentru a se intalni cu Hatashil, liderul rebelilor de acolo. O explozie in satul in care trebuia sa aiba loc intalnirea le schimba planurile si cursul evenimentelor.

“Deconstructie, la asta s-a redus educatia mea”, a spus Teak dupa explozia ale carei efecte il vor urmari constant oriunde s-ar ascunde. Se pare ca cineva mai puternic decat el dirijeaza actiunile ca un papusar, iar ecourile masacrului se aud dincolo de continentul negru. Astfel, in lumea elitelor Harvard-ului, unii cred ca Hatashil e responsabil pentru genocidul din satul somalez distrus de explozie, in timp ce altii stiu sau descopera ca altcineva a decis deja pentu toti, iar politica globala ii va inghiti mai devreme sau mai tarziu indiferent de convingeri. Din amestecul de personaje implicate in poveste se remarca profesoara Susan Lowell, care tocmai fusese distinsa cu un Pulitzer pentru cartea pe care a scris-o despre Hatashil, studentul somalez David Ayan, nascut tocmai in satul in care a avut loc explozia, si Jane, iubita lui David, care vrea sa cerceteze si ea subiectul Hatashil, descoperind un alt punct de vedere odata cu intalnirea cu Teak.

Axis mundi al educatiei americane, Harvard e mediul cel mai potrivit care il inspira pe Nick McDonell in alegerea personajeleor, cu atat mai mult cu cat l-a cunoscut din interior, in calitate de student. Cartea sa pare mai degraba un scenariu de actiune, capitolele scurte fiind asemenea unor secvente de film. Protagonistii sunt prezentati succesiv, pentru ca apoi, avansand cu lectura intr-o atmosfera cu putin suspans, sa fie descoperite conexiunile secrete dintre ei. Studenti, absolventi, profesori, harvardistii sunt imprastiati peste tot in lume participand la actiuni transcontinentale si comploturi mondiale din perspectiva de agenti secreti. Avand in vedere amploarea conspiratiei, fiecare personaj lupta in felul lui: David pentru identitatea lui, Susan pentru reputatie, Teak pentru viata sa. Ramane de vazut cine va castiga si cine va scapa. Si mai ales care e pretul pe care trebuie sa il plateasca fiecare pentru riscurile pe care si le-a asumat.

Share

2 thoughts on ““O educatie costisitoare” – ocupatii extrascolare in lumea Harvardului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.