Editura ART a lansat Seria Fundoianu-Fondane

Volumul “Opere I” din seria Fundoianu-Fondane a aparut de curand la Editura ART. Editia de fata isi propune sa descopere si/sau sa redescopere pentru publicul roman un foarte important autor. Nascut in 1898, la Iasi, intr-o familie evreiasca, a carei ramura materna numara cativa carturari de marca, B. Wechsler va deveni sub numele de B. Fundoianu un publicist remarcabil si un poet care va reformula lirismul romanesc, iar sub numele de Benjamin Fondane va semna scenarii de film, piese de teatru, eseuri filosofice si poeme care l-au impus in elita intelectualitatii franceze.

Comentator literar si politic de o luciditate exceptionala, vecina uneori cu profetia, apropiat de mediile Avangardei, dar adversar al oricarui extremism strain de spiritualitate si de cultura, Fundoianu-Fondane a sfidat calomnia imprejurarilor istorice si a crezut in destinul operei sale: Fundoianu-Fondane este un autor peren, adica actual.

“N-am sa-mi iert niciodata ca nu mi-am notat spusele lui, truvaiurile, salturile unei gandiri deschise spre toate orizonturile, luptand permanent cu tirania si mediocritatea evidentelor, gandire insetata de propriile ei contradictii si parca ingrozita ca ar putea izbandi.” Emil Cioran despre B. Fondane (Exercitii de admiratie)

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.