Mesaje de Ziua Mondiala a Teatrului – 27 martie

Ziua Mondiala a Teatrului se sarbatoreste pe 27 martie, iar cu aceasta ocazie va facem cunoscute Mesaj International apartinand actorului, scenaristului si regizorului american John Malkovich si Mesajul National transmis de Ion Caramitru, Presedinte UNITER si al Centrului Roman ITI.

Mesaj International

„Sunt onorat de invitatia Institutului International de Teatru al UNESCO de a saluta aniversarea a 50 de ani de la prima Zi Mondiala a Teatrului. Voi adresa cateva ganduri succinte tuturor colegilor si prietenilor mei din teatre.
Va doresc ca munca voastra sa fie convingatoare si originala. Va doresc ca ea sa fie profunda, sa emotioneze, sa indemne la reflectie, sa fie unica. Fie ca ea sa ne ajute sa meditam la ceea ce inseamna sa fii om, si ca aceasta meditatie sa fie binecuvantata cu suflet, sinceritate, inocenta si gratie. Va doresc sa invingeti adversitatile, cenzura, saracia si nihilismul, ceea ce multi dintre voi cu siguranta vor fi obligati sa faca. Va doresc sa fiti binecuvantati cu talentul si rigoarea necesare pentru a ne invata bataia inimii umane in toata complexitatea ei, precum si cu modestia si curiozitatea necesare pentru a face din aceasta, munca voastra de o viata. Fie ca cei mai buni dintre voi – caci doar aceia, numai rareori si pentru scurt timp vor reusi – sa fie in stare sa ilustreze elementara intrebare: „cum este viata?”. Succes!”
John Malkovich

Mesaj National

„Nu cred ca exista azi in Romania o raportare mai autentica la realitatile neamului decat teatrul. Suntem in anul lui Caragiale si personajele lui ne bantuie constant. In plina dezvoltare si degringolada, societatea romaneasca se oglindeste in teatru cu asupra de masura. E mai putin decat ne-am fi asteptat si mai mult decat ne-am fi inchipuit. Daca mergeti la teatru azi, va tratati cu happy end si catharsis, plecand acasa oarecum impacati cu tragedia de zi cu zi a tranzitiei.
„Teatrul e oglinda lumii”, perora Hamlet, cautandu-si izbavirea in dilema lui existentiala, „ea arata virtutii chipul, pacatului icoana, iar vremii si multimii, varsta, forma si limitele lor.”
Ce vreti mai mult?
Veniti la noi, bucurati-va de viata, luati din curtea noastra ce va place si plecati spre biblioteca – un liman unde vanitatile sunt interzise.
Teatrul a devenit leagan al istoriei unde si cetateanul turmentat e la locul lui, intr-o lume plina de „roi” ai timpurilor noastre.
À bon entendeur, salut!”
Ion Caramitru

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.