“Lorax” ii invata pe cei mici sa aiba grija de natura

Pe 23 martie am luat parte, prin amabilitatea distribuitorilor de la Ro Image, la avanpremiera animatiei 3D “Lorax. Protectorul padurii/Dr. Seuss’s Lorax”, in regia lui Chris Renaud, cu Danny DeVito in rolul (si vocea) mustacioasei creaturi care vorbeste in numele copacilor, indemnand oamenii sa aiba grija de natura, chiar daca magia banului le ia mintile multora.

Intr-un timp in care locuitorii din Orasuldetrebuinta invatasera sa traiasca intr-un spetiu puternic industrializat, in care aerul era importat, iar elementele naturale (iarba, copacii etc) lipseau cu desavarsire, Ted Wiggins, indragostit de vecina lui Audrey, se aventureaza in afara zidurilor orasului pentru a-i gasi acesteia un copac adevarat, asa cum isi dorea.

Evident, milionarul orasului, cel care se imbogatise din afacerea cu aerul imbuteliat, face tot posibilul sa-l impiedice pe Ted sa aduca in oras vreun copac, care ar da locuitorilor aer… gratis. Insa Ted ii are alaturi pe nastrusnica lui bunica Norma si pe batranul Numai-O-Data (cel din cauza caruia toti copacii murisera si care isi dorea acum sa indrepte lucrurile) in incercarea lui de a reimprieteni oamenii cu natura si de a-l face fericit pe Lorax, o creatura portocalie si bizara care veghea asupra copacilor.

Imbracata intr-o poveste draguta pentru copii, pelicula atrage atentia asupra defrisarilor masive, asupra faptului ca natura este un bun pe care trebuie sa il pretuim cu totii si ca imbogatirea cu orice pret si in detrimentul tuturor – oameni si alte vietuitoare – nu e o optiune prea grozava. “Lorax nu spune ca exploatarile forestiere sunt imorale. Locuiesc intr-o casa de lemn si scriu carti tiparite pe hirtie. E o carte despre cum trebuie sa nu exageram cu distrugerea resurselor pe care le avem. E impotriva poluarii si impotriva lacomiei.” spune si Theodor “Dr. Seuss” Geisel, autorul cartii dupa care s-a realizat acest film. Publicata in 1971, cartea a fost una vizionara si a devenit una dintre povestile de baza pentru copiii din toata lumea, fiind inclusa in “Educator’s All Time Top 20 List of Children’s Books.”

Pe langa invataturile pe care le pot trage din acest film, cei mici se vor indragosti cu siguranta de Lorax si de restul animalutelor prezente in Valea Truffula: cei trei pestisori murmuratori (care mi-au amintit de amuzantele bufnite din “Rango”), nazdravanii barbaluti sau pasarile Swomee-Swans. 🙂

Filmul va avea premiera in Romania pe 30 martie in urmatoarele orase si sali:

Bucuresti: Grand Cinema Digiplex Baneasa, Hollywood Multiplex, The Light Cinema, Movieplex
Cinema City: Cotroceni, Sun Plaza, Arad, Bacau, Baia Mare, Braila, Cluj, Iasi, Pitesti, Timisoara, Tirgu Mures
Cityplex: Brasov, Constanta, Tulcea
Odeon Cluj
Oradea: Lotus, Cortina
RADEF ROMANIAFILM: Cluj “Florin Piersic”, Craiova “Patria”, Ploiesti “Premiera”, Tirgu Mures “Arta”
Satu Mare
Slatina

Daca iti pasa de natura, poti intra pe site-ul Mai Mult Verde si poti afla cum sa contribui la salvarea ei.

Share

One thought on ““Lorax” ii invata pe cei mici sa aiba grija de natura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.