Viorel Zaicu: “Nu cred ca exista cititor serios de literatura care, dupa o plimbare pe strada noastra, sa spuna ca nu i-a placut nimic.”

Colectia de literatura Strada Fictiunii a Editurii Allfa implineste un an de cand s-a lansat, drept pentru care am stat de vorba cu directorul editorial al Grupului All: despre evenimentele importante care au avut loc pe “strada”, despre cartile cheie ale colectiei si despre ce ni se pregateste pe viitor pe Strada Fictiunii.

La multi ani pentru primul an de Strada Fictiunii! Cum a trecut acest an, care au fost cele mai importante momente de pe “strada” dumneavoastra literara?

Multumim. A trecut repede. Dat fiind ca am trait numai momente fericite, as spune chiar ca e o strada fericita. Am avut lansari, turnee, vizita lui Simon Toyne in Romania… un an plin. De fapt, aproape doi, pentru ca acest proiect ne-a solicitat foarte mult. Si a fost doar incalzirea. Urmeaza un an si mai incarcat, cu multe evenimente si incercari foarte interesante.

Care titluri ale colectiei au prins cel mai bine la publicul cititor si de ce credeti ca s-a intamplat asa?

Cred ca toate au prins, din toate cele trei “categorii”: Clasic, Contemporan, Bestseller. Cum era si normal, cartile din ultima categorie s-au vandut mai bine. “Sanctus”, “Ce-as fi eu fara tine?”, “Anticarul” si “Ma sinucid alta data” conduc in topul acestei categorii. Asadar, cartile cu subiecte incitante si ritm debordant, urmate de “comediile romantice”. De ce s-a intamplat asa?! Simplu. Cartile care sunt mai usor de citit se termina repede.

Care este cartea dumneavoastra preferata din aceasta colectie si din ce motiv?

“Cevengur”, de Andrei Platonov. Pentru ca e un roman cum nu se va mai scrie altul. Are un fir epic incredibil si este intesat de poezie, pe care cititorul rareori o percepe astfel. A fost confundat de multi cu o antiutopie, comparat cu Don Quijote… Nu e cazul. Este, aparent, o fantezie critica la adresa comunismului. In realitate, este doar o cantare a omului. A omului simplu, dezbracat de straiele sociale, institutionale, politice, artistice. In vreo doua sau trei randuri e dezbracat si la propriu! Iar scriitura lui Platonov este maiastra. Cred ca ar trebui sa se inventeze un calificativ special pentru astfel de scriituri, din genul carora eu nu am intalnit decat vreo doua sau trei pana acum. Dar imi plac aproape toate cartile din colectie. Avem carti cu subiecte palpitante, romantice, hazlii, grave… Imi plac si cele din seria Bestseller. Le apreciez in mod deosebit pe Federica Bosco si Kerstin Gier. Ultima demonteaza mitul nemtilor lipsiti de umor, iar prima il spulbera pe cel al meridionalilor lipsiti de pragmatism: Federica Bosco stie isi cunoaste foarte bine publicul si tese povesti foarte frumoase pentru acest public, cu instrumente cat se poate de “neitalienesti”.

Pe 28 martie ati programat petrecerea aniversara a colectiei, care va include si un concurs in urma caruia va fi descoperit noul vizual al colectiei Strada Fictiunii. Fara sa stricati surpiza, cat de diferit va fi acesta fata de ceea ce este in prezent?

Nu va fi deloc diferita. Departamentul de marketing a gandit aceasta actiune in linia bine stabilita de promovare a colectiei. Se va schimba putin – in sensul ca se va imbunatati – relatia noastra cu cititorii, care vor fi mai bine informati. E o strada care se prelungeste carte cu carte, autor cu autor. Asa ca acest eveniment “de strada” le va arata ce inseamna o plimbare pe Strada Fictiunii, cum se pot orienta mai usor si la ce trebuie sa se astepte. Ne-am facut multi prieteni dupa campania “vALLuntar” (in care cititorii “le-au dat” minute de voluntariat angajatilor Grupului ALL), iar acest eveniment ne va aduce noi prieteni. Ne bucuram ca putem aduna atat de multi oameni in jurul cartilor.

In cadrul evenimentului din 28 martie se va lansa si romanul “Cevengur” al lui Andrei Platonov. De ce ati ales sa lansati acest roman acum, la ceas aniversar?

Pentru ca este “diamantul coroanei”. Este o carte rara, care “incununeaza” munca noastra din ultimii doi ani. Sigur, toate cartile din colectie ar merita mentionate in cadrul acestui eveniment, dar lista e deja foarte lunga. “Cevengur” este una dintre aparitiile recente si, date fiind calitatile de care am pomenit mai inainte, cred ca merita pe deplin acest loc de onoare.

Colectia are trei categorii – Bestseller, Clasic si Contemporan – reprezentate echilibrat in ceea ce priveste numarul de carti aparute. Ce volume planuiti sa mai editati in viitorul apropiat?

In Bestseller vor aparea autori noi si romane noi ale unor autori care sunt “ai nostri”. In toamna vom avea continuarea deja celebrului “Sanctus” si, probabil, il vom aduce din nou pe Simon Toyne la Bucuresti. Am adus o noua autoare din Italia, Simona Sparaco. Speram sa devina la fel de cunoscuta si de iubita de cititori ca Federica Bosco. Iar marea surpriza pe care le-o vom face cititorilor vine din Cehia! Un scriitor care a facut senzatie in Europa cu romanele sale.
In seria Contemporan vom aduce noutati ale unor autori europeni – printre care i-as numara la loc de cinste, cel putin prin stilul inedit si prin povestea fascinanta, pe Michel Rostain, cu “Fiul”, si pe Hatice Meryem, cu “De-as avea un sot cat o musca…” – si, surpriza, cel putin doua romane cu autori romani, inedite in literatura noastra “postrevolutionara”.
Evenimentele toamnei in segmentul Clasic al Strazii Fictiunii vor fi “Omul invizibil”, al lui Ralph Ellison, si “Facultatea lucurilor de prisos”, de Iuri Dombrovski. La acestea se vor adauga alte titluri-surpriza.

Ce calitati trebuie sa aiba un autor ca sa fie sigur ca ajunge pe Strada Fictiunii?

Sa scrie bine, fara incrancenare, cu nerv si stil, cu povesti reci si calde, bine inchegate, care sa poata fi savurate de cititori. Sa se dovedeasca un mare prieten al cititorilor. Cu umor sau jale, cu reteta sau fara – asta n-are prea multa importanta! Trebuie sa atraga cititorul de partea lui. Sa-l faca sa nu lase cartea din mana. Ne bucuram foarte mult atunci cand primim reactii pozitive de la cititori. Am primit chiar si sugestii de titluri sau autori… Cred ca deja Strada Fictiunii este bine conturata si plina de culoare. S-au “mutat” aici scriitori de pe toate meridianele, cu povesti pentru toate gusturile.

Colectia cuprinde autori de diverse nationalitati, inclusiv doi romani. Ce ne puteti spune, va creste numarul romanilor de pe Strada Fictiunii sau nu?

Deocamdata sunt putini autorii romani din aceasta colectie, dar sper ca in cativa ani vor fi mult mai multi. Avem deja contracte noi si chiar la Bookfest vom avea doua carti noi: “Nepovestitele trairi ale templierilor romani – Cartea a II-a” si… o mare surpriza! Iar in toamna alti doi autori romani. Si primim tot mai multe manuscrise, asa ca sper sa mentinem ritmul. Cred ca nu va mai dura mult pana cand balanta se va rasturna si publicul va cere mai multa literatura autohtona. Importul cultural masiv de astazi nu este deloc sanatos.

Share

One thought on “Viorel Zaicu: “Nu cred ca exista cititor serios de literatura care, dupa o plimbare pe strada noastra, sa spuna ca nu i-a placut nimic.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *