“Pe malurile Mediteranei” este marele castigator NexT 2012

Festivalul International de Film NexT a dezvaluit sambata seara castigatorii celei de-a sasea editii. La Gala de Inchidere, spectatorii bucuresteni au umplut pana la refuz cinematograful Scala, veniti sa afle si sa vizioneze scurtmetrajele premiate.

Juriul Festivalului NexT 2012 a fost compus din Hanna Sohlberg (directorul Festivalului Pixel, cel mai mare festival de scurtmetraj din partea de sud a Suediei), Matthijs Wouter Knol (coordonatorul programului Berlinale Talent Campus), Andrew Legge (castigator al Premiului Publicului la NexT IFF 2011 cu scurtmetrajul “Cronoscopul”), Mihai Chirilov (director artistic al Festivalului International de Film Transilvania si curator al Festivalului de Film Romanesc de la New York, organizat de Institutul Cultural Roman), si Gabriel Spahiu, unul dintre cei mai cunoscuti actori ai noului cinema romanesc.

Marele castigator al celei de-a sasea editii a Festivalului International de Film NexT este scurtmetrajul francez “Pe malurile Mediteranei” in regia lui Olivier Py. Juriul NexT a descris scurtmetrajul ca fiind “un poem cinematografic de amploare, realizat din inregistrarile video ale familiei vechi de 40 ani”. Trofeul NexT consta in 4000 de euro oferiti de Institutul Cultural Roman si in pelicula si servicii de procesare in valoare de 2000 de dolari, din partea Kodak CineLabs Romania. Castigatorul a fost anuntat de catre Hanna Sohlberg – membru al juriului NexT 2012, Cornelia Popa – director general Kodak CineLabs Romania si Roxana Calinescu – din partea Institutului Cultural Roman, Directia Arte Vizuale.

Anul acesta, juriul a hotarat sa acorde Premiul “Cristian Nemescu” pentru cea mai buna regie, in valoare de 2000 de euro oferiti de Institutul Cultural Roman, ex aequo, realizatorilor Julia Ducournau (pentru scurtmetrajul “Junior” ) si Rudi Rosenberg (pentru scurtmetrajul “Aglaee”). Membrii juriului au decis sa imparta acest premiu intre doua filme care exploreaza in moduri diferite acelasi univers si care amintesc de spiritul filmelor lui Cristian Nemescu si ale lui Andrei Toncu. “Aglaee” surprinde lumea adolescentilor, cu tot ce cuprinde ea, malitiozitatea, lipsa de onestitate si vulnerabilitatea, iar “Junior” spune o poveste cu rasturnari de situatie, amestecand cu indrazneala dramatismul comic cu horror-ul cronenbergian. Dintre cei doi castigatori, prezenta la Bucuresti a fost Julia Ducournau, careia i s-a inmanat premiul de catre Roxana Calinescu si Gabriel Spahiu.

Nacho Arenas, sound designer-ul filmului “Camera” (Spania, 2011) a castigat Premiul “Andrei Toncu” pentru cea mai buna coloana sonora, in valoare de 2000 de euro si oferit de asemenea de Institutul Cultural Roman. Premiul a fost inmanat de catre Mihai Chirilov, membru al juriului si Roxana Calinescu, din partea Institutului Cultural Roman, Directia Arte Vizuale.

Dintre cele patru filme romanesti prezente in competitia acestei editii, juriul a acordat productiei “De azi inainte” (r. Dorian Boguta) Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj romanesc, oferit de Abis Studio, in valoare de 3500 de euro in servicii de post-productie DI. Premiul a fost inmanat de Matthijs Wouter Knol, membrul al juriului si Dana Toader, din partea Abis Studio, regizorului Dorian Boguta, alaturi de care au urcat pe scena sound designerii filmului, Ioan Filip si Marius Obretin.

Ca in fiecare an, si publicul a avut sansa sa voteze pentru filmele romanesti si straine preferate din competitie. Scurtmetrajul “Aglaee” a fost indragit atat de juriu, cat si de spectatori, castigand Premiul publicului, in valoare de 500 de euro oferiti de Societatea Culturala NexT.
Dintre filme scurte romanesti, “Hello Kitty” a fost favoritul publicului. Regizorul Millo Simulov a urcat pe scena pentru a i se acorda Premiul publicului pentru film romanesc, oferit de Cocor Media Channel si care consta in doua saptamani de promovare intensiva pe fatada media Cocor. Premiul a fost inmanat de Carmen Andrei – executive director al Cocor Media Channel.

La Gala de Inchidere a Festivalului NexT au fost premiati nu numai cei care realizeaza filme, ci si cei care le vad si scriu despre acestea. Vodafone – partener de comunicare al NexT 2012 – a lansat in urma cu cateva saptamani concursul pentru jurnalisti si bloggeri: Vodafone is NexT to media. Premiul, un smartphone performant – un Galaxy Nexus, a fost acordat Oanei Madalina Hristea de la Liternet.ro, pentru cel mai original material jurnalistic despre editia din acest an a festivalului. Articolul castigator va fi postat luni (2 aprilie) pe pagina de facebook Vodafone Buzz.

Festivalul International de Film NexT a organizat si la aceasta editie concursul de critica initiat in parteneriat cu Festivalul International de Film Francofon de la Namur. Concurentii au scris cronici in limba franceza pentru filmul “Din dragoste cu cele mai bune intentii” de Adrian Sitaru iar castigatorul a fost desemnat de un juriu alcatuit din Dana Duma – critic de film, presedintele Asociatiei Criticilor de Film din UCIN, Florentina Ciuverca –jurnalist de film, fondatoarea site-ului de cinema filmreporter.ro si Florin Barbu – critic de film, realizator al emisiunii Cinemas si editor la revista BeWhere. Cea care va face din Juriul Tanar Emile Cantillon este Georgiana Madin, studenta in anul III la Sectia de Comunicare Audio-Vizuala din cadrul UNATC “I.L. Caragiale”.

Pentru ca NexT isi iubeste filmele si publicul deopotriva, 10 dintre spectatorii care au votat pentru filmul preferat au castigat carti oferite de Editura Trei, si DVD-uri cu filmele realizate de Cristian Nemescu si Andrei Toncu si CD-uri cu melodii compuse de Andrei Toncu.

Extras din comunicatul NexT

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *