Ion Caramitru va fi premiat pentru intreaga activitate la TIFF 2012

Actorul, regizorul si managerul cultural Ion Caramitru, una dintre cele mai active personalitati din teatrul si filmul romanesc, va fi omagiat la cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc in perioada 1 – 10 iunie 2012, la Cluj-Napoca, anunta un comunicat TIFF. Ion Caramitru va primi Premiul pentru Intreaga Activitate, oferit in fiecare an unei personalitati din cinematografia autohtona.

Director al Teatrului National „I. L. Caragiale” din Bucuresti, fondator si presedinte al Uniunii Teatrale din Romania si fost ministru al Culturii (1996 – 2000), Ion Caramitru si-a legat numele de evenimente majore din cultura si politica romaneasca. Nascut pe 9 martie 1942, in Bucuresti, intr-o familie macedo-romana, Caramitru a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica in 1964, la clasa profesoarei Beate Fredanov.

Si-a facut debutul pe marele ecran in „Comoara din Vadul Vechi” (1964), regizat de Victor Iliu, remarcandu-se prin naturaletea stilului intr-o epoca in care jocul actorilor era inca marcat de teatralitate. Au urmat roluri in peste 40 de productii romanesti si straine si colaborari cu nume grele ale cinematografiei precum Liviu Ciulei, Mircea Veroiu, Dan Pita, Andrei Blaier, Alexandru Tatos, Steven Soderbergh, Brian De Palma sau Costa Gavras.

In 1981, memorabila intruchipare a pictorului Stefan Luchian, in filmul lui Nicolae Margineanu, l-a consacrat in ochii publicului drept unul dintre cei mai talentati artisti ai generatiei sale, performanta sa fiind premiata la Festivalul National al Filmului de la Costinesti. In onoarea sa, dupa trei decenii de la lansare, Stefan Luchian va fi proiectat pentru spectatorii din Cluj, la TIFF 2012.

Pe scena, a debutat in spectacolul Eminescu, de Mircea Stefanescu, la Teatrul National din Bucuresti, in 1964. De-a lungul carierei sale, a avut partituri importante in piese de teatru semnate de William Shakespeare, A.P. Cehov, Luigi Pirandello, Georg Büchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset sau Mihail Sebastian. In portofoliul sau intra colaborari cu regizori de renume ai teatrului romanesc precum Liviu Ciulei, Andrei Serban, Sica Alexandrescu, Moni Ghelerter, Vlad Mugur, Yuriy Kordonskiy, Radu Penciulescu, Catalina Buzoianu, Alexandru Tocilescu.

Ca actor si regizor la Teatrul Bulandra – al carui directorat l-a detinut intre 1990 si 1993 -, a pus in scena piese ca „Amintiri”, de Alexei Arbuzov, sau „Neinsemnatii”, de Terry Johnson. Din 2005, este director al Teatrului National din Bucuresti, unde a montat spectacolele „Dineu cu prosti”, de Francis Veber, si Sapte dintr-o lovitura, de Lia Bugnar. In aceasta perioada, a fost profesor de arta actorului la UNATC (1976 – 1981), apoi profesor asociat al aceleiasi institutii, din 1997 pana in 2001.

Ion Caramitru a fost onorat de-a lungul timpului cu numeroase distinctii. In 1995, Elisabeta a II-a a Marii Britanii si Irlandei de Nord l-a decorat cu titlul de Ofiter de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic, pentru activitatea culturala romano-britanica initiata de acesta, iar doi ani mai tarziu, statul francez i-a oferit medalia de Cavaler al Ordinului Literelor si Artelor. In anul 2000, a fost recompensat si cu Ordinul pentru Merit al Romaniei in grad de Mare Cruce.

Cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania – TIFF va avea loc in perioada 1-10 iunie, la Cluj-Napoca, si intre 13 si 17 iunie, la Sibiu.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.