Iubiri de altadata: “O mica gluma” de Cehov

In seria Iubirilor de altadata “centralizate”de Editura Allfa intra si volumul de povestiri “O mica gluma” de Anton Pavlovici Cehov, considerat unul dintre cei mai buni autori de povestiri din istorie. Insa pe langa literatura, Cehov practica si medicina, iar la un moment dat a declarat ca “medicina mi-e sotie credincioasa, iar literatura mi-e amanta”.

Desi Cehov a inceput sa scrie si sa publice povestiri din ratiuni financiare, treptat si-a dat seama ca ii face placere aceasta activitate, asa ca s-a straduit sa isi slefuiasca talentul, rezultatul fiind acela ca lucrarile sale au influentat decisiv evolutia stilului modern de scriere a povestirilor.

Volumul “O mica gluma” include opt povestiri avand ca subiect relatiile dintre barbati si femei, unele abia schitate – in care iubirea, desi resimtita, nu este declarata niciodata din cauza contextului social, de exemplu – sau altele traite la intensitate maxima pe ascuns, din cauza obligatiilor familiale pe care unul sau ambii parteneri le aveau.

Personajele care populeaza aceste povestiri cehoviene sunt diverse, neincadrandu-se intr-o tipologie anume: barbati plin de farmec, dar neseriosi in esenta sau barbati atrasi de latura materiala a lumii, carora le lipseste capacitatea de a avea sentimente genuine pentru cineva, femei nesigure pe ele si confuze sau care nu-si doresc de la viata decat o casatorie avantajoasa, alaturi de femei care au secrete teribile si de cele care se lasa in voia pasiunii, indiferent unde le-ar duce aceasta.

Cea mai cunoscuta dintre aceste povestiri si probabil cea mai intensa este “Doamna cu catelul”, unde ambele personaje principale se transforma profund de-a lungul relatiei si implicit a povestirii, ajungand sa descopere despre sine lucruri la care nu s-ar fi asteptat sau la care nu ar fi indraznit niciodata sa se gandeasca. Chiar daca aceasta descoperire de sine le consuma in interior, numai asa reusesc sa inteleaga ce inseamna sa simti cu adevarat ca traiesti.

Toate cartile din colectia Iubiri de altadata pot fi gasite aici.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *