TIFF lanseaza programul “10 pentru FILM”

La cea de-a 11-a editie, Festivalul International de Film Transilvania (1–10 iunie, Cluj-Napoca) lanseaza un proiect nou in Romania, menit sa promoveze figuri noi in filmul romanesc – 10 pentru FILM. Incepand cu acest an, 10 actori care s-au remarcat in teatrele din tara, dar care nu au avut pana acum sansa afirmarii in filmul romanesc, vor fi prezentati profesionistilor din lumea filmului si publicului din Cluj, la TIFF.

Intr-o tara care si-a concentrat viata culturala in Capitala, sansele ca artistii din alte orase sa fie descoperiti si recunoscuti pentru talentul lor sunt reduse. In teatrele din afara Bucurestiului, zeci de actori fac performanta pe scena si au potential pentru cinema, insa doar intamplarea i-ar aduce pe platourile de filmare. TIFF si-a propus sa-i aduca mai aproape de marele ecran si, implicit, de un public mai larg, care sa se bucure de talentul lor.

“Exista foarte multi actori talentati, dar putini apuca sa joace in filme. Regizorii de film nu prea vin la teatru. Directorii de casting din Bucuresti nu prea merg nici ei la teatru. Mai ales in provincie. Ce sanse are un tanar sau consacrat actor din Iasi, Oradea sau Braila sa joace in filme? Cine sa il descopere? Daca vom privi in urma la ultimii 10 ani de film romanesc, vom descoperi putine revelatii si multi actori care se muta dintr-o distributie in alta”, declara Tudor Giurgiu, presedintele festivalului si initiatorul proiectului.

Cei 10 pentru FILM vor fi propusi si selectati de un grup de profesionisti din teatru si film: Tudor Giurgiu (regizor si producator), Irina-Margareta Nistor (critic de film), Andreea Iacob (dramaturg si regizor de teatru), criticii de teatru Oltita Cintec, Cristina Rusiecki si Andreea Dumitru, si Razvan Penescu (editor al portalului Liternet).

Actorii selectati vor beneficia de materiale de prezentare la TIFF 2012: brosuri, fotografii realizate intr-un studio profesionist si clipuri. Intre 7 si 10 iunie, in cadrul Zilelor Filmului Romanesc, acestia vor participa la o serie de workshopuri si intalniri si vor fi prezentati publicului, jurnalistilor si oamenilor care le-ar putea schimba carierele – regizori, producatori romani si straini, directori de casting si agenti.

Cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania va avea loc intre 1-10 iunie, la Cluj-Napoca, si intre 13-17 iunie, la Sibiu.

Extras din comunicatul TIFF

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *