“Foamea ucigasa”: intre exces si refuz

Editura ALL ne invita sa urmam “Linia bleu” pentru a descoperi o colectie adresata in special, dar nu exclusiv, femeilor. Tocmai de aceea, pentru introducerea in seria de lecturi am ales tot o femeie – Gianna Schelotto – a carei carte, “Foamea ucigasa”, se incadreaza perfect in zona problemelor psihologice si sociale cu care se confrunta multe femei moderne.

Subintitulandu-si cartea “Bulimia si anorexia. Doua povestiri adevarate”, scriitoarea italiana Gianna Schelotto (n. 1939) trateaza o tema frecvent intalnita in societatea contemporana: tulburarile de alimentatie carora le cad victime in general femeile. Inspirate atat de experienta personala a autoarei, cat si de activitatea de psihoterapeut, cele doua povestiri abordeaza problema bolilor de nutritie din perspective diferite, chiar opuse. La fel de opuse cum par la prima vedere bulimia si anorexia. Insa pe langa sfera comuna in care se incadreaza, ele sunt unite de motivele surprinzatoare care le determina si de efectul distructiv pe care il au asupra vietii psihice si fizice a bolnavelor.

Daca in prima povestire naratoarea este Sara, o tanara bulimica al carei refugiu este mancatul, cea de a doua povestire ii apartine Giuliei, mama unei adolescente anorexice. Atat victimele directe, cat si familiile lor se lupta cu sentimentele de vina asociate unor situatii din care multi nu stiu cum sa mai iasa. Totusi, bulimica Sara reuseste sa se automotiveze si, ajutata de un medic nutritionist, inceteaza sa se mai indoape si descopera un mod mai sanatos de a percepe relatiile cu oamenii din jurul ei. Anorexica Milena, nu are insa acelasi noroc. Psihologic, radacinile bolii ei par a fi mai adanci, iar pentru a reusi are nevoie de mai mult ajutor din exterior, ajungand chiar sa fie internata si izolata de familie in incercarea de a reveni la obiceiuri alimentare mai putin distrugatoare.

Scriitoarea evidentiaza influenta pe care relatiile cu membri familiei o au asupra tinerelor femei. Mergand mai departe, prin exemplificari, ilustreaza modul in care starile tensionate din familie determina refularea in relatia cu mancarea, punand accent pe interesanta teorie conform careia tulburarile de alimentatie au la baza relatia cu mama. Autoritara si invaziva, mama Sarei nu face decat sa inrautateasca lucrurile, determinandu-si involuntar fiica sa se refugieze sub munti de mancare. De cealalta parte, fire slaba si indecisa, mama Milenei este cea pe care fiica vrea sa o anihileze odata cu refuzul de a manca sau cu provocarea vomei.

Gianna Schelotto continua interpretarea psihologica a tulburarilor de nutritie legandu-le de tipul de societate in care traim – o societate de consum. Astfel, in timp ce bulimicele consuma in exces, anorexicele refuza consumul, accentuand din nou opozitia dintre cele doua boli, puncte de vedere diferite asupra unei probleme comune: alimentatia.

Lectura usoara, dar cu si despre greutate si problemele asociate acesteia, cartea isi justifica utilitatea prin caracterul sfatuitor, prin puterea cu care sunt incarcate exemplele alese de autoare, dar si prin teoriile despre posibilele cauze ale unor asemenea boli. Poate fi gasita aici, impreuna cu restul colectiei.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *