Zilele Filmului Romanesc la TIFF 2012

Una dintre cele mai asteptate sectiuni ale TIFF-ului vine anul acesta, asa cum si-a obisnuit publicul, cu filme in premiera absoluta si productii recente care-i vor tine in priza pe spectatori timp de trei zile, intre 7 si 9 iunie. 11 lungmetraje si 16 scurtmetraje cuprinde selectia pe 2012 a Zilelor Filmului Romanesc, realizata de directorul artistic al Festivalului International de Film Transilvania, Mihai Chirilov.

Pentru prima data, gratie interesului starnit de filmele romanesti in fiecare an, la TIFF, proiectiile vor incepe inca de miercuri, 6 iunie.

In premiera absoluta, cu cateva luni inainte de lansarea oficiala, cinefilii din Cluj vor avea ocazia sa vada noul film al lui Florin Piersic Jr., “Killing Time” (foto), o parodie a filmelor noir cu asasini platiti. “Doi ucigasi cu simbrie isi asteapta viitoarea victima intr-un apartament gol. Orele se scurg. Tensiunea creste. Glumitele nevinovate se transforma in impunsaturi ironice. Insultele devin amenintari. Va curge sange” – promite “Killing Time”. Florin Piersic Jr. e implicat in acest film in tripla ipostaza: ca regizor, scenarist si actor. I se alatura, in distributie, Cristian Ioan Gutau, Daniel Popa, Olimpia Melinte si Florin Zamfirescu.

De prima proiectie cu public va avea parte si filmul “Si caii sunt verzi pe pereti”, al treilea lungmetraj regizat de Dan Chisu. Filmul vorbeste despre iluzia imbogatirii peste noapte, iluzie pe care doua cupluri o traiesc diferit: unul are un bilet castigator la loterie, insa cu un alt nume scris pe el, iar celalalt cade in plasa loteriilor online false. In distributie, actorii Ionut Visan, Anca Florescu, Adrian Titieni, Tudor Smoleanu, Nicodim Ungureanu, Oxana Moravec, Constantin Ghenescu, Coca Bloos si Oreste Teodorescu.

O alta premiera absoluta este si comedia “Despre oameni si melci”, in regia lui Tudor Giurgiu. Povestea muncitorilor care incearca sa-si salveze fabrica aflata in faliment, la inceputul anilor ’90, apeland la o solutie inedita, ii reuneste pe Andi Vasluianu, Dorel Visan, Monica Birladeanu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crisan, Ion Grosu, Clara Voda si Alina Berzunteanu, alaturi de renumitul actor francez Jean François Stevenin si de fiul sau, Robinson Stevenin.

Cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania va avea loc intre 1 – 10 iunie la Cluj-Napoca. O a sasea editie se va desfasura la Sibiu, intre 13 si 17 iunie.

Festivalul International de Film Transilvania este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR).

Mai multe informatii gasiti pe site-ul oficial.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *