Sacha Baron Cohen este un “Dictator” smintit

Gratie invitatiei primite de la distribuitorul de film Ro Image, am avut ocazia sa vad in avanpremiera pe 17 mai, la Grand Cinema Digiplex din Baneasa, comedia “Dictatorul”/The Dictator”, in regia lui Larry Charles, cu Sacha Baron Cohen in calitate de scenarist si detinator al rolului principal. In distributie ii veti gasi si pe Ben Kingsley si Anna Faris.

Pana pe 17 mai, singura mea intalnire cu Sacha Baron Cohen fusese cea din filmul “Hugo”, in care mi-a placut felul in care a interpretat un sef de gara incult, rautacios si obsedat de ordine si disciplina. Nu l-am vazut in celebrele “Borat” si “Bruno”, insa, din informatiile colectate, cine le-a vazut o sa regaseasca si in “Dictatorul” un personaj dus cu capul si acelasi tip de scenariu, in care se imbina umorul, ridicolul, absurdul si grobianul, pentru a rezulta o pelicula pe care, daca iti place genul, o vei iubi. Daca nu-ti place… mai bine stai acasa. 🙂

Sacha intra de aceasta data in pielea dictatorului Aladeen din Republica fictiva Wadiya (prestatia lui Cohen s-a bazat pe imaginea dictatorului libian Muammar Gaddafi), un individ crud si egocentrist, ca orice tiran, care nu ezita sa-si execute oamenii din staff pentru cele mai marunte gafe si care tine cu dintii de forma de guvernare a tarii sale, pentru ca democratia n-ar face decat rau unui popor caruia ii place, dupa cum are el impresia, sa fie condus cu mana forte si strivit sub pantof.

Insa in momentul in care ajunge in America intr-o vizita de lucru, planurile apropiatilor sai, care nu-i mai suporta rautatea si prostia, par sa dea roade: dictatorul este rapit si inlocuit cu o sosie, iar rapitorul, inainte sa arda in incendiul provocat de el insusi, reuseste sa-i faca lui Aladeen cel mai mare rau: ii taie barba, fara de care nimeni nu-l mai recunoaste. Intre timp, sosia lui anunta semnarea unei noi constitutii pentru Republica Wadiya, care va deveni astfel democratie.

“Bietul” fost dictator face tot posibilul sa opreasca acest act abominabil, care ar avea rezultate de neimaginat (drepturi pentru popor, libertate pentru femei, alegeri oneste etc), cu ajutorul fostului sau om de stiinta din Wadiya si cu implicarea unei militante “eco” pentru drepturile strainilor, care habar n-are ce planuri urzeste “refugiatul” salvat de ea de pe strada. Daca Aladeen reuseste sa opreasca ceremonia, daca democratia se va reinstaura in Wadiya, daca dragostea pentru militanta il va schimba in profunzime sau doar de suprafata veti vedea singuri daca mergeti la cinematograf sa vedeti filmul.

Ca sa va faceti o idee despre ce va asteapta, aruncati un ochi peste trailer:

Share

2 thoughts on “Sacha Baron Cohen este un “Dictator” smintit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.