Principiul 80/20: Cum sa obtii mai mult cu mai putin

Ce inseamna principiul 80/20? E foarte simplu: inseamna ca pentru a realiza 80% dintre lucruri ar trebui sa cheltuim 20% din timp. Cu alte cuvinte, sa ne obisnuim ca intr-un timp scurt sa facem cele mai importante lucruri pe care le avem de facut, sa muncim mai putin, dar sa obtinem mai mult, sa facem mai putin efort, dar sa obtinem mai multe rezultate!

Asa ceva nu e posibil, vor spune pesimistii sau e putin probabil, vor spune circumspectii, insa Richard Koch, un maestru in domeniul afacerilor, ne arata ca da, este posibil sa muncim mai putin, dar cu rezultate mai bune, pe bani mai multi si cu mai mult timp liber ramas la dispozitia noastra: “Oricine poate realiza ceva semnificativ. Nu efortul este secretul, ci identificarea obiectivului potrivit.”

De la bun inceput, Koch spune ca aceasta carte nu este pentru cei care se simt bine in rutina lor, ci pentru cei care vor sa schimbe ceva, care sunt gata sa isi revolutioneze timpul si care sunt de acord ca daca vrei sa obtii ceva diferit in viata, trebuie sa faci ceva diferit de ce ai facut pana acum.

Autorul isi imparte cartea in mai multe capitole, unele legate de munca, altele de viata si de fericirea persoanala, pentru ca fiecare cititor sa aleaga ce il intereseaza. Poate unii vor sa schimbe ceva legat de serviciu, poate altii vor sa adopte o atitudine noua in ceea ce priveste viata de acasa, cert e ca si unii si altii vor gasi randuri scrise cu maiestrie si cu bun simt despre ce ar trebui sa avem in vedere daca ne intereseaza sa avem succes in cariera si/sau daca vrem sa avem armonie in viata din afara jobului.

Koch nu vorbeste de la masa de scris, ci a experimentat pe propria piele ceea ce ii sfatuieste pe altii si arata ca foarte multe persoane au obtinut rezultate bune punandu-i in aplicare sfaturile. Ideea principala este ca in viata fiecarui om exista lucruri importante si lucruri de umplutura, persoane importante si persoane de umplutura, activitati importante si activitati de umplutura si daca vrem sa ne mearga bine la munca si sa avem si o viata persoanala implinita trebuie sa punem pret pe lucrurile care conteaza cu adevarat: pe jobul care ne place, pe oamenii care ne cau o stare buna si in care avem incredere, pe un partener cu care sa avem o relatie senina si de durata: “Putini oameni acorda suficient timp si atentie cultivarii propriei fericiri. Ei urmaresc obiective indirecte, – cum ar fi sa castige bani si sa fie promovati – care pot fi greu de atins, iar cand sunt atinse, se dovedesc a fi surse extrem de ineficiente de fericire. Nu numai ca fericirea nu sta in bani, dar nici nu seamana cu acestia.”

In fond, e alegerea fiecaruia daca doreste un fel de existenta sau altul, dar Koch crede ca pentru o viata fericita nu ai nevoie decat de urmatoarele: sa ai un control cat mai mare al actiunilor tale, sa iti stabilesti obiective realizabile, sa fii flexibil, sa ai o relatie solida cu partenerul de viata, sa ai cativa prieteni buni si cu suflete senine si sa ai cativa colegi/parteneri de munca de incredere.

Daca sunteti curiosi sa aflati mai pe larg despre ce e vorba in cartea lui Richard Koch, o puteti gasi pe site-ul editurii Meteor Press, unde a aparut in traducere anul acesta.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *