Trofeul Transilvania 2012 a plecat in Norvegia

TIFF 2012 si-a premiat castigatorii sambata seara, pe 9 iunie, la Teatrul National din Cluj, in prezenta invitatilor speciali si a publicului. Trofeul Transilvania, in valoare de 15.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Roman (ICR), merge anul acesta in Norvegia: “Oslo, 31 august / Oslo, August 31st”, in regia lui Joachim Trier, este marele castigator al editiei.

Premiul i-a fost inmanat lui Laurentiu Merisan, reprezentantul distribuitorului Independenta Film, de catre actrita Geraldine Chaplin si Horia-Roman Patapievici, presedintele ICR. Celui de-al doilea lungmetraj al regizorului norvegian i-a revenit si Premiul pentru Cel mai Bun Scenariu, in valoare de 1.500 de euro, oferit de Evenimentul Zilei si prezentat pe scena Teatrului National de actrita Ana Ularu, membra a juriului Competitiei.

La ceremonia prezentata de Tudor Giurgiu, presedintele TIFF, au luat parte personalitati din lumea filmului romanesc si invitati straini. In aplauzele indelungi ale salii si ale actorilor din 10 pentru FILM, prezenti pe scena, Geraldine Chaplin, onorata cu Premiul pentru intreaga cariera, a povestit despre legaturile ei cu Romania. “Romania a fost prima tara de a carei existenta am aflat, in copilarie. Stiam de casa mea din Beverly Hills si de Romania, tara de unde venea sotia unchiului meu, Sydney Chaplin. Ea ne-a alintat teribil in copilarie si mi-as fi dorit ca si parintii mei sa fie un pic mai romani”, a spus actrita pe scena, adaugand la final ca a fost atat de rasfatata la Cluj, incat s-a simtit ca in copilarie. “This festival is really mishto!”, a incheiat Geraldine Chaplin, in aplauzele audientei.

Ion Caramitru, distins la randul sau cu Premiul pentru intreaga cariera, si-a primit trofeul din mainile unuia dintre cei mai apreciati actori romani, Andi Vasluianu. Mari Törőcsik, prezentata de politicianul clujean Péter Eckstein-Kovács drept “o legenda vie a filmului unguresc si european”, a marturisit ca momentul inmanarii Premiului pentru intreaga cariera la TIFF este unul dintre cele mai frumoase din viata sa.

Doua premii-supriza au recompensat doua cariere impresionante. Scenograful Helmut Stürmer si directorul de imagine Iosif Demian, ambii parte a echipei filmului “Nunta de piatra”, au fost distinsi cu Premii de Excelenta, oferite de Mercedes-Benz. Distinctiile le-au fost inmanate de actorul Ovidiu Schumacher si de reprezentantul Mercedes-Benz, Gabriel Craciun.

Premiul pentru Cea mai Buna Regie, in valoare de 5.000 de euro, oferit de Centrul National al Cinematografiei, a fost adjudecat de Maja Milos, cu filmul “Clip” (Serbia, 2012). Regizorul Samuel Maoz, membru al juriului Competitiei, si Eugen Serbanescu, directorul CNC, i-au inmanat premiul regizoarei.

Din Rusia vine castigatorul Premiului Special al Juriului, in valoare de 1.500 de euro, oferit de Vodafone: “Chapiteau Show”, in regia lui Sergei Loban (Rusia, 2011). Distinctia le-a fost inmanata scenaristei Marina Potapova si producatorului Alexei Layfurov de catre Mike Downey, membru al juriului Competitiei, si Mihai Ghyka, Chief Comercial Officer Consumer Business Unit la Vodafone.

Premiul pentru Cea mai Buna Imagine, in valoare de 5000 de euro, constand in cota de pelicula Kodak Vision 3, oferita de Kodak Cinelabs Romania, i-a fost acordat Bárbarei Álvarez, pentru “De joi pana duminica / Thursday Till Sunday” (Chile-Olanda, 2012). Regizoarea Dominga Sotomayor a ridicat premiul inmanat de criticul de film Mark Adams, membru al juriului, si Cornelia Popa, manager Kodak Cinelabs Romania.

Actorul Kim Kold, protagonistul din “Teddy Bear” (r. Mads Matthiesen, Danemarca, 2011), a fost remarcat de juriul TIFF 2012 si recompensat cu Premiul pentru Cea mai Buna Interpretare, in valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising. Kjartan Sveinsson, membru al formatiei Sigur Ros si al juriului TIFF, i-a inmanat premiul regizorului Mads Matthiesen.

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federatiei Internationale a Criticilor de Film, a fost adjudecat de “Tiranozaur/ Tyrannosaur” (r. Paddy Considine, Marea Britanie, 2011), proiectat in sectiunea tematica Oameni si zei. Iar cel mai popular film la TIFF 2012 a fost “Chapiteau Show” (regia Sergei Loban, Rusia, 2011). Voturile spectatorilor i-au adus Premiul Publicului, oferit de MasterCard si inmanat de actrita Ioana Flora si Ioana Gorganean, Marketing Manager MasterCard.

“Toata lumea din familia noastra” (r. Radu Jude) este marele castigator al competitiei Zilelor Filmului Romanesc. Criticul de film Michel Ciment si Corina Suteu, directoarea ICR New York, i-au inmanat trofeul producatoarei Ada Solomon. Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea Lungmetraj, in valoare de 2.000 de euro, este oferit de Institutul Cultural Roman.

Cel mai bun film scurt din competitia ZFR a fost desemnat “Blu”, in regia lui Nicolae Constantin Tanase. Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea Scurtmetraj consta in 1.500 de euro, oferiti de Volksbank, si o zi de filmare oferita de Studiourile MediaPro. Distinctia i-a fost inmanata tanarului cineast de membrii juriului sectiunii de scurtmetraje, regizorii Bogdan Mirica, Tihomir Rachev si Nora Lakos si de Alina Luncasu, reprezentanta Studiourilor MediaPro.

La categoria Debut, favoritul juriului a fost documentarul “Un gand, un vis, Doyle… si-un pix”, in regia lui Bogdan Ilie-Micu, recompensat cu Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru Debut, in valoare de 1.000 de euro, oferit de Ursus. Dorotheea Petre si Victor Teiosanu, Brand Manager Ursus, au anuntat castigatorul.

Impresionat de prestatia lor, juriul a decis sa acorde o Mentiune Speciala in cadrul Zilelor Filmului Romanesc actorilor Constantin Cojocaru si Victoria Cocias, pentru interpretarea din “Trei zile pana la Craciun” (Ultimele zile din viata Elenei si a lui Nicolae Ceausescu), regia Radu Gabrea. “Surpriza este la fel de mare ca atunci cand am fost anuntat ca il voi juca pe Nicolae Ceausescu”, a spus Constantin Cojocaru pe scena.

Artistul Joachim Luetke si producatorul TV Ovidiu Uscat au premiat Cel mai Bun Scurtmetraj din sectiunea Umbre – “Hope”, regia Pedro Pires (Canada, 2011). Premiul este oferit de Transilvania Media Group, iar misiunea de a-l duce regizorului i-a fost data criticului canadian Guilhem Caillard, membru in juriul Zilelor Filmului Romanesc.

Munca adolescentilor selectati in atelierul Let’s Go Digital! a fost rasplatita la final de TIFF. Filmul “It sees you”, realizat de echipa formata din Mara Simon, Denisse Conn-Tubacu si Cristian Georgescu a primit Premiul Let’s Go Digital!, oferit de UPC.

La Gala de inchidere de sambata seara au fost anuntati si castigatorii Concursului National de Scenarii organizat de HBO Romania in parteneriat cu TIFF. Cristina Bilea a obtinut Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de lungmetraj, in valoare de 3.000 de dolari, cu scenariul Vara s-a sfarsit, Adina Militaru a fost recompensata cu Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de scurtmetraj, in valoare de 1.500 de dolari, cu scenariul Dus intors: 3 minute, iar Adina Popescu si Iulian Manuel Ghervas au primit Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de documentar, in valoare de 2.000 de dolari, cu scenariul 10 perfect. Premiile au fost anuntate pe scena de Carmen Harabagiu, Country Manager HBO Romania.

Comunicat TIFF

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.