Arhiva Nationala de Filme implineste 55 de ani

Arhiva Nationala de Filme (ANF) sarbatoreste 55 de ani de activitate neintrerupta miercuri, 4 iulie. Cu aceasta ocazie, incepand de la ora 18.00, la Cinemateca Eforie (Str. Eforie, nr. 2) vor fi prezentate patru filme clasice, doua lungmetraje de fictiune si doua scurtmetraje (unul documentar si altul de animatie).

Toate cele patru titluri au fost lansate in 1957, programul fiind si o incercare de a recrea experienta cinematografica din Romania in anul infiintarii ANF, si au pe generic nume mari ale istoriei cinematografului autohton. Pentru ca un public cat mai larg sa se poata bucura de aceasta sarbatoare nu doar a ANF, ci si a filmului romanesc, accesul spectatorilor in sala este liber, in limita locurilor disponibile.

Programul evenimentului:

18.00 SCURTA ISTORIE (regia: Ion Popescu Gopo)
DOUA LOZURI (regia: Gheorghe Naghi, Aurel Miheles)
20.00 CASA DE PE STRADA NOASTRA (regia: Mircea Saucan)
ERUPTIA (regia: Liviu Ciulei)

Informatii filme:
SCURTA ISTORIE
Romania, 1957 / color / v.o. / Scurtmetraj de animatie
R: Ion Popescu Gopo
“Inteligentul si veselul sau eseu despre evolutia omenirii se lipsea de ceea ce se intelege in mod traditional prin story. Daca abolirea subiectului era pe atunci si aspiratia filmului cu actori (concretizata mai ales in creatia lui Michelangelo Antonioni), reforma animatorului roman se bizuie pe specificul artei a opta. Enorma putere de sugestie a imaginii animate nu mai este pusa in slujba unor fabule cu personaje maniheiste pe intelesul varstei prescolare. Fara sa ignore posibilitatile animatiei de a comprima si dilata timpul si spatiul sau de a zamisli lumi fantastice, Gopo demonstreaza ca expresia ei concentrata poate transmite talcuri majore.” (Dana Duma, “Gopo”, 1996)
Palme d’Or pentru scurtmetraj la Festivalul de la Cannes

DOUA LOZURI
Romania, 1957 / color / v.o. / Comedie, adaptare dupa nuvela omonima a lui I.L. Caragiale
R: Gheorghe Naghi, Aurel Miheles
Cu: Grigore Vasiliu-Birlic, Dorina Done, Marcel Anghelescu, Alexandru Giugaru, Ion Iancovescu
Un umil functionar, Lefter Popescu, sfatuit de un amic, capitanul Pandele, care ii daduse si banii imprumut, cumpara doua lozuri, la doua loterii diferite, care ies amandoua castigatoare. Lefter Popescu si amicul sau, cu care se invoise ca, in caz de castig, sa-i cedeze zece la suta din suma incasata, se si vad imbogatiti. Dar ia biletele de unde nu-s…

CASA DE PE STRADA NOASTRA
Romania, 1957 / a/n / v.o. / Scurtmetraj documentar
R: Mircea Saucan
Voce: Radu Beligan
“Inviorand cu o pata de culoare peisajul stilistic inca tern al cinematografului romanesc din 1957, CASA DE PE STRADA NOASTRA poate fi socotit un poem despre memoria obiectelor. Tiparul compozitional folosit de Saucan e, fara indoiala, ingenios: descrierea lucrurilor care mobileaza, rand pe rand, de-a lungul multor decenii, aceeasi casa. Aceste constelatii de obiecte, martore – fiecare dintre ele – ale celor mai diverse crampeie de existenta omeneasca si, totodata, embleme ale unei intregi atmosfere, acest carusel al lor, as spune, constituie temelia unei metafore de o neasteptata amplitudine.”(George Littera, “Cinema”)

ERUPTIA
Romania, 1957 / a/n / v.o. / Drama
R: Liviu Ciulei
Cu: Eva Cristian, Lucia Mara Dabija, Lica Popescu, Jean Bart, Dorin Dron, Stefan Ciubotarasu
Anca Banu, absolventa a Institutului de Petrol si Gaze, soseste intr-un orasel a carui viata este petrolul. Insa pamantul este secatuit. De cand, cu decenii in urma, o eruptie de gaze facuse zeci de victime, un greu blestem pare sa apese asupra locului.
Filmul de debut al marelui regizor de teatru si film Liviu Ciulei.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *