Adina Speteanu a “comis” o “Crima la timpul trecut”

Printre lecturile din ultima vreme s-a numarat si volumul “Crima la timpul trecut”, de tanara autoare in varsta de 18 ani, Adina Speteanu, aparut in colectia Casmir a editurii Tritonic. Editorii au decis ca toate volumele din aceasta colectie sa aiba pe coperta 4 si poza autorului, deci cu aceasta ocazie o veti putea cunoaste vizual si pe Adina cea cu ochii verzi.

Povestea imaginata de autoare – pentru ca la evenimentul de lansare a tinut sa precizeze ca personajul principal n-are legatura cu ea si chiar si-a avertizat colegii de clasa prezenti sa faca bine sa n-o intrebe daca personajul x sau y corespund unor oameni din realitate, pentru ca nu e asa 🙂 – este una atractiva, a unei domnisoare psiholog care isi traise ultimii noua ani in Spania, incercand sa uite drama prin care trecuse in Romania si pe care o intamplare tragica din prezent o face sa revina in tara natala.

Ema Barbulescu a trecut prin intamplari pe care nu le-ar dori nimanui, insa a reusit sa-si croiasca un drum in viata, cel putin pe partea profesionala. Personal, desi initial totul pare aproape in regula, lucrurile nu stau deloc asa, iar venirea in Romania o va face sa-si reconsidere viata de pana atunci, sa descopere lucruri socante la care nu s-ar fi asteptat niciodata, atat despre ea cat si despre apropiati – mama, tatal, sora, doica, dar si cel mai recent barbat din viata ei, Victor Georgescu.

Victor Georgescu este si el un personaj important al actiunii, cel care in fata lumii intregi este o figura usuratica, intransigenta, ba uneori chiar cruda, dar care la randul lui ascunde secrete dureroase. Felul lui de a fi o atrage si o respinge in acelasi timp pe Ema, care insa, ca orice femeie, nu se lasa pana cand barbatul nu se deschide in fata ei si nu ii permite ca macar sa fie langa el, daca de rezolvat problemele nu are cum sa i le rezolve. Sau poate ca, pana la urma, chiar are. 🙂

Imbinand ancheta politista cu sentimente de iubire, furie sau teroare care se nasc de-a lungul actiunii sau sunt dezgropate nemilos, “Crima la timpul trecut” este o poveste simpatica si realista ca subiect, scrisa cu destul de mult curaj, aratand o autoare cu potential. Adina incerca sa trateze cu seriozitate toate scenele pe care le prezinta, ferindu-se in general cu abilitate de cele pe care le-a simtit ca ar depasi-o daca s-ar apuca sa le puna pe hartie.

Insa tineretea acesteia si lipsa de experienta “intr-ale vietii” tot isi spun cuvantul si fac ca povestea sa para uneori stangace si sa piarda din vigoare pe alocuri. Nu cred ca e suficient, ca autor, sa iti imaginezi niste situatii sau niste personaje pentru ca acestea sa devina automat veridice, ci trebuie sa ai tu insuti la activ o serie de trairi, de cautari, de situatii de viata de care sa te fi lovit pentru a le da faptelor din carte forta si credibilitate. Dar, cum spuneam mai sus, autoarea nu are decat 18 ani, deci trebuie privita cu ingaduinta si sustinuta, pentru ca daca va continua sa scrie, odata cu inaintarea in varsta va veni cu siguranta si maturizarea literara. Eu una am toate sperantele in ea si evident si editorii de la Tritonic au, avand in vedere ca i-au acordat increderea lor, incurajand astfel tinerii autori romani. Un lucru laudabil, pentru ca nu multe edituri de la noi indraznesc sa parieze pe ei. Cartea Adinei Speteanu poate fi gasita aici.

Share

One thought on “Adina Speteanu a “comis” o “Crima la timpul trecut”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *