Calatorie indiana pe calea undelor: “De la Durga puja la lumea lui Kalidasa”

La inceputul anilor ’90, la Radiodifuziunea Romana, din program facea parte si emisiunea “Raspundem ascultatorilor”, realizata de Emil Burlacu, alaturi de care ascultatorii de atunci o puteau auzi si pe Amita Bhose. Profesoara de bengali, sanscrita si indianistica de la Universitatea Bucuresti locuia deja de 20 de ani in Romania si raspandea aici cultura Indiana, iar in tara ei natala, pe cea romaneasca, devenind astfel un liant intre cele doua tari.

Emisiunile radiofonice adunate in volumul “De la Durga puja la lumea lui Kalidasa” abordeaza nu doar subiecte care au in centrul lor India – cum ar fi diversele zeitati si sarbatori dedicate lor, ale caror semnificatii Amita Bhose le explica pe indelete si cu lux de amanunte sau emisiuni despre o serie de oameni deosebiti care si-au pus amprenta cumva pe destinul tarii -, ci si subiecte legate de cei care au influentat cultura romana si care si-au legat, intr-un fel sau altul, soarta lor de cea a Indiei (Eminescu, Sergiu Al. George).

Veti gasi in randurile care au apartinut Amitei Bhose amanunte despre marile poeme al Indiei, despre contributia misionarilor crestini la cultura Indiana sau despre receptarea limbii Bengali in Romania, asa cum veti gasi si o paralela intre Budhha, Eminescu si Tagore sau un portret al lui Sergiu Al-George. Volumul beneficiaza si de o serie de facsimile ale unor scrieri apartinand atat Amitei Bhose, cat si lui Emil Burlacu sau lui Constantin Ciopraga, personalitati care au avut o mare pretuire pentru cea care a adus o parte din “India eterna” pe plaiuri romanesti.

Amita Bhose nu a lasat deoparte in cadrul emisiunilor nici durerea dumneaei legata de piedicile care i s-au pus in calitate de reprezentant al Indiei, un reprezentant care, in loc sa primeasca tot spijinul de care avea nevoie in cadrul Catedrei Orientale de la facultate sau atunci cand a dorit sa puna temelia unui Institut de Studii si Cercetari Indiene, a primit in schimb dezinteres si ostilitate. “Mi s-a spus de la Catedra ca acela care cauta cultura este poftit s-o faca pe cont propriu fara sa se ambitioneze sa capete diploma universitata”.
Amita Bhose nu a ezitat sa se lupte cu morile de vant si, chiar daca la momentul respectiv nu a reusit sa faca tot ce si-a propus pentru a crea o legatura si mai puternica intre India si Romania, poate macar acum, cu ajutorul cartilor aparute la Editura Cununi de stele, iubitorii de cultura sa afle mai multe despre stradaniile dumneaei si cumva sa ii multumeasca retroactiv pentru ceea ce a fost si a realizat.

Share

One thought on “Calatorie indiana pe calea undelor: “De la Durga puja la lumea lui Kalidasa”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *