“Lectii de conducere din Lumea Antica” aplicabile in prezent

Fie ca sunteti sau doriti sa deveniti buni manageri, fie ca vreti sa intelegeti provocarile cu care se confrunta managerii din zilele noastre, o noua lectura despre leadership va sta la dispozitie. Suportul va este oferit de Editura Meteor Press, prin intermediul cartii “Lectii de conducere din Lumea Antica”, un studiu comparativ al leadership-ului din Antichitate si de astazi, si al problemelor pe care le implica acesta.

Inclusa in colectia “Eficienta in business”, lucrarea – cu titlul original “Leadership. Lessons from the Ancient World” – este produsul colaborarii a trei experti in istorie si afaceri: Arthur Cotterell, Roger Lowe, Ian Shaw. Folosindu-se de motto-ul: “Stapaneste viitorul invatand din trecut” utilizat ca subtitlu, autorii ii indeamna pe managerii prezentului sa aplice in activitatea lor experienta trecutului, analizand evenimentele istorice din perspectiva business. Desi contextul s-a schimbat, exemplele prezentate in carte confirma faptul ca leadership-ul de acum functioneaza in aceiasi parametri ca si cel din urma cu cateva mii de ani, iar problemele cu care se confrunta liderii se dovedesc a fi aceleasi, indiferent de perioada de timp la care ne raportam.

18 personalitati marcante ale Antichitatii care si-au asumat sau castigat rolul de conducatori, revin in atentia cititorului modern ilustrand o serie de concepte de leadership mereu vii. Curajul lui Ramses, integritatea lui Pericle, influenta avuta de Alexandru asupra oamenilor, capacitatea lui Vespasian de a gestiona conflicte, creativitatea lui Zhuge Liang, sunt trasaturi pe care le putem regasi si la managerii de acum. Modul in care au actionat, influenta faptelor lor asupra momentului, dar si asupra istoriei, consecintele, reprezinta exercitii de conducere utile pentru liderii contemporani. Prin similitudini, dar si prin contraste, cartea analizeaza masura in care conducatorii de atunci constituie exemple de urmat pentru cei de acum, dovedind aplicabilitatea in contemporaneitate a experientei Lumii Antice.

Esentialul celor 18 povestiri generatoare de concepte de leadership este extras, ca si concluzie, in ultimul capitol al cartii. Pornind de la situatiile expuse anterior, sunt punctate ideile-cheie care vor fi valorificate in asa fel incat poti invata “Cum sa castigi ca lider”. De asemenea, pentru cei care vor sa cerceteze in detaliu tema leadership-ului si au nevoie de mai multe repere, cei trei autori au pregatit la finalul cartii o gama generoasa de recomandari, fiecare model de conducator putand fi aprofundat prin lecturi suplimentare.

Adresata managerilor – conducatorii din zilele noastre – cartea reprezinta o calatorie in timp, inapoi cu epoci, si in spatiu, in zonele cele mai importante ale Antichitatii, un circuit printre conducatorii reprezentativi si printre faptele care le-au adus acestora succesul peste veacuri. Daca v-a starnit curiozitatea si vreti sa va imbunatatiti performantele ca lider, dar si ca om, cartea este disponibila aici.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.