“Seductia apei”, medicina cu dragoste

Colectia Casmir a Editurii Tritonic a inclus in aceasta vara si volumul romance de aventura “Seductia apei”, pe care autoarea Monica Ramirez l-a publicat initial in SUA cu titlul “Intimate Strangers Affair” si sub semnatura Monica Danetiu-Pana. Veti gasi in carte o iubire din alta epoca, o iubire care traverseaza timpul si ni se infatiseaza in toata frumusetea, dar si dificultatea ei.

Romanul a fost inspirat, conform spuselor autoarei, de un articol pe care l-a citit candva, despre prima femeie medic. Asa a ajuns Monica sa scrie “Seductia apei”, plasand actiunea cartii in America, in timpul Razboiului Civil.

Nathalie Arnaud si Don Miguel Samuelle Cabrillo se cunosc in conditii nu tocmai favorabile, cand el, capitan al unui vas care o aduce pe ea de la Paris la San Francisco, incearca sa-si impuna autoritatea in fata ei odata cu apropierea unei furtuni, fara sa stie ca are de-a face cu o femeie cu un spirit liber si cu o minte ascutita. Nici n-ar fi avut cum sa fie altfel, din moment ce Nathalie tocmai absolvise Scoala de Medicina de la Paris si era una dintre putinele femei medic din lume, meserie care, in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, inca apartinea barbatilor.

Dar Don Cabrillo nu e nici el vreun barbat pe care sa-l pui pur si simplu la locul lui, autoarea facand din acest personaj un individ puternic, cu un caracter dur, neinduplecat in afacerile lui si cu o reputatie de seducator. Insa toata duritatea lui se topeste in preajma “queridei” Nathalie, care, sub pretextul ca il trateaza de o boala misterioasa, isi petrece majoritatea timpului cu el, luptandu-se din toate puterile sa evite o apropiere fizica. Fiind un roman de dragoste, evident ca Miguel si Nathalie nu reusesc sa stea departe unul de altul prea multa vreme, traindu-si povestea cu intensitate si descoperind de-a lungul ei si lucruri mai putin placute sau de-a dreptul socante.

Frumusetea partilor narative din romanul Monicai este egalata de vioiciunea dialogurilor, care subliniaza istetimea, flerul, puterea personajelor, chiar si a unora care apar destul de putin in actiune. De exemplu, dupa ce il cunosti pe Claude, fratele lui Nathalie, la fiecare dintre aparitiile urmatoare stii sigur ca din partea lui vor veni replici spirituale, extrem de veridice si multe dintre ele foarte amuzante. Va las cu un fragment al unei discutii dintre Nathalie si Miguel, care mai degraba s-ar fi luptat cu rechinii pe timp de furtuna decat sa se lase doftoricit in propria-i casa. 🙂

“- Haide, scuteste-ma! Vrei sa te tin de nas si sa ti-l torn pe gat? Cateodata procedez asa cu copiii incapatanati. Bea, Miguel, ori…
– Ori ce? Isi incrucisa bratele la piept, privindu-ma sfidator.
– Nu ti-l mai administrez oral, ci altfel.
– Fara injectii.
– Ti-e frica de ace? Un hombre asa de mare si de puternic? Stai linistit, nu ma gandeam la injectii.
Ma privi incruntat.
– A, nu… acolo nu. Nu cred c-ai indrazni…
– Ba sa crezi, am dat usor din cap. Nu e placut, dar e foarte eficient. O metoda care transporta medicamentele chiar la locul potrivit, sa stii.”
🙂

Cartea poate fi gasita aici, la pret redus. Conform noii politici legate de colectia Casmir, pe coperta a patra veti gasi si o fotografie a autoarei.

Share

One thought on ““Seductia apei”, medicina cu dragoste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.