“Simbolismul Crucii” din perspectiva metafizica

Colectiei Philosophia Perennis a Editurii Herald i s-a adaugat anul acesta si titlul “Simbolismul Crucii” de René Guénon, autor francez al secolului trecut, cunoscut si sub numele de Shaykh `Abd al-Wahid Yahya, care a ramas de-a lungul timpului o figura importanta si influenta in domeniul metafizicii.

Tot din perspectiva metafizica discuta autorul si despre simbolul crucii, pe care multi il asociaza cu Crestinismul. De-a lungul a 30 de capitole, René Guénon ne vorbeste despre directiile spatiului, treptele existentei, starile fiintei, vortexul sferic universal sau locul starii individuale umane in ansamblul fiintei.

Pentru autor, crucea nu este doar un simbol istoric sau religios, ci unul universal, o axa de orientare datand din cele mai vechi timpuri, pe care o analizeaza in raport cu fiinta si universul. Autorul isi raporteaza analiza si la vechile traditii care implica simbolul crucii, atat pe cele orientale, cat si pe cele occidentale, trecand prin carti sfinte, detalii istorice si teorii religioase. Svastika, de exemplu, o forma speciale de cruce, ramasa in memoria colectiva ca un semn al antisemitismului, are o cu totul alta semnificatie originala. Cuvantul svastika deriva din “su astia”, o formula de binecuvantare avand ca echivalent ki-tob-ul ebraic din Geneza.

Crucea, aceasta “dubla desfasurare a fiintei”, este privita din doua unghiuri: orizontal, “la o treapta de existenta determinata”, si vertical, “in suprapunerea ierarhica a tuturor treptelor”. Semnul crucii reprezinta comuniunea tuturor starilor fiintei, armonizate corespunzator. “Sensul orizontal reprezinta “amploarea” sau extensia integrala a individualitatii luata ca baza a realizarii, extensie ce consta in desfasurarea indefinita a unui ansamblu de posibilitati supuse anumitor conditii speciale de manifestare.[…] Sensul vertical reprezinta ierarhia, indefinita de asemenea si cu atat mai mult, a starilor multiple, fiecare dintre ele, considerata la fel in integralitatea sa, fiind unul dintre aceste ansambluri de posibilitati, ce se raporteza la tot atatea “lumi” sau trepte curpinse in sinteza totala a Omului Universal”.

O lectura deloc usoara pentru neinitiati, “Simbolismul Crucii” va fi pe placul celor pasionati de filosofie si de aceasta ramura a sa numita metafizica, de cautarea explicatiilor legate de natura fundamentala a omului si de locul sau in Univers.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.