“Lovebook”: dragoste pe Facebook

Timp de un roman, Strada Fictiunii isi extinde Turul Bestseller in lumea virtuala. Ocazia ii apartine Simonei Sparaco in a carei carte, “Lovebook”, asistam la interactiunea tinerei Solidea cu retelele de socializare si descoperim impreuna cu ea modul in care acestea ii complica, uneori placut, alteori neplacut, viata sentimentala.

Scriitoare si scenarista de origine italiana, Simona Sparaco foloseste pentru romanele ei retete care sa-i asigure succesul in randul publicului feminin. Mizand pe experienta dobandita in televiziune, ea exploateaza cu originalitate tehnica de reluare a momentelor din perspective diferite, ca si cum ar fi filmate cu mai multe camere. In ceea ce priveste povestea din “Lovebook”, schema este una clasica, dar garantata. Solidea, proaspat despartita de Matteo, redescopera o fosta iubire, pe Edoardo Magni. Desigur, Edoardo nu poate scapa de fosta lui iubita, Claudia, si, pentru a complica inca putin lucrurile, Matteo isi da seama ca o vrea din nou pe Solidea. Din reteta nu putea lipsi amicul gay si cu probleme sentimentale al fetei, David, sau alaiul de femei din familia Solideei, concentrat intr-un personaj colectiv foarte colorat, dar nici animalul de companie, catelusa Mattita, martora la trairile afective ale eroinei.

Dezamagita de relatia esuata cu Matteo si nemultumita de cariera lipsita de perspective in papetaria familiei, Solidea simte ca nu isi gaseste locul in lume. Mai mult impinsa de oamenii tonici din jurul ei decat de propria vointa, fata incearca sa depaseasca criza existentiala si sa se motiveze. Convinsa de pustoaicele din familie ca socializarea pe internet reprezinta o conditie esentiala a prezentului si un semn al evolutiei, tanara in varsta de 25 de ani, dar de moda veche, accepta sa se inscrie pe cea mai celebra dintre retele. Si cum de la a avea cont de Facebook pana la a-ti intalni vechii prieteni si fostele iubiri in mediul virtual e un pas destul de mic, Solidea il redescopera pe Edoardo, cel de care era indragostita in secret in copilarie. Se pare ca “exista persoane care sunt legate cu un elastic si ele nu stiu asta”.

Intamplarea a fost scrisa-n stele, iar Edoardo e si el foarte incantat de regasirea virtuala, urmatorul pas fiind spre cea reala, desi amandoi o amana asteptand ca destinul sa ii ajute din nou. Pana atunci, ei se bucura doar pe internet de naiva, dar frumoasa lor poveste de iubire. Insa daca Facebook-ul inlesneste restabilirea legaturilor nu inseamna ca garanteaza si fericirea. Soarta continua sa le puna piedici, demonstrandu-le ca nimic frumos nu se obtine fara chinuri. Intre cei doi indragostiti intervin situatii si personaje care le pun in pericol universul: diferentele de educatie si de statut social, inchiderea librariei Solideei, divortul parintilor lui Edoardo, rautatile fostei iubite a acestuia sau incercarile de impacare ale „nerusinatului” de Matteo. In alternanta de voci naratoriale si capitole numite “Solidea” sau “Edoardo”, aceasta “Bridget Jones” a Simonei Sparaco nu mai poate decat sa concluzioneze dezamagita: “Asa e mereu in viata: necazurile si iubirile vin toate odata”.

Totusi, catre cine isi va indrepta oare Solidea atentia si dragostea? Sa fie Matteo, acelasi baietel pe care il cunoscuse in urma cu 10 ani, care dupa ce i-a frant inima lasand-o pentru alta, incearca sa o inmoaie din nou de teama de a nu ramane singur? Sa fie Edoardo, printul din povestile copilariei, prea bun ca sa fie adevarat, care la randul lui o raneste, insa inconstient? Decizii, decizii si iar decizii! “Uneori dragostea e ca alba-neagra, ajungi sa te convingi ca se afla in locul gresit. Cu alte cuvinte, te pacaleste.” Aceasta este noua concluzie la care ajunge Solidea, inainte de a atinge deznodamantul plin de romantism pe care i l-a pregatit autoarea. Daca vreti sa descoperiti si voi surpriza, gasiti cartea aici! 🙂

Share

One thought on ““Lovebook”: dragoste pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.