Proiectie speciala Cristian Nemescu si Andrei Toncu

In urma cu 6 ani, pe 25 august 2006, regizorul Cristian Nemescu si sound-designerul si compozitorul Andrei Toncu paraseau industria cinematografica romaneasca in urma unui grav accident. Sambata, 25 august 2012, de la ora 21.00, Societatea Culturala NexT si Home Matache va invita la o proiectie speciala cu scurt metraje realizate de cei doi cineasti.

Proiectia are loc la Home Matache (Intrarea Marin Alexe nr. 8), iar accesul este liber, iar filmele proiectate vor fi “Kitchitoarelew.2FM”, “Mihai si Cristina”, “Poveste la scara C” (foto), “Marilena de la P7”, “Lampa cu caciula” si “Alinuta”.

Pana in momentul disparitiei celor doi cineasti, filmele lor – realizate impreuna sau separat – facusera deja inconjurul lumii si castigasera simpatia publicului dar si a criticilor. Scurtmetrajele de scoala regizate de Cristian Nemescu, la care lucrase impreuna cu Andrei Toncu, au castigat un numar impresionant de premii, de la Cel mai bun debut international la Festivalul Message to Man (Sankt Petersburg) pentru “Mihai si Cristina” (2001) pana la nominalizarea la Premiile Academiei Europene de Film pentru “Poveste la Scara C”(2002). “Marilena de la P7” (2006), mediumetrajul independent regizat de Cristian Nemescu, a carui coloana sonora a fost semnata de Andrei Toncu, isi avusese premiera internationala la Festivalul de la Cannes, in sectiunea Semaine internationale de la critique.

Tot in 2006, Andrei Toncu realizase coloana sonora in sistem 5.1 (pentru prima oara in Romania) pentru scurtmetrajul de animatie “Remiza” (regia Valeriu Stihi) si visul sau era acela de a revolutiona sunetul in cinematograful romanesc. “Lampa cu caciula” (2006), scurtmetrajul regizat de Radu Jude, la care Andrei Toncu a realizat sound-designul, ramane si in prezent cel mai premiat scurtmetraj romanesc (Marele Premiu pentru Cel mai bun scurtmetraj la Sundance Film Festival, Indie Lisboa Film Festival, Zinebi Bilbao Film Festival etc). In momentul disparitiei lor, “California Dreamin’” – lungmetrajul de debut al lui Cristian Nemescu, la care Andrei Toncu trebuia sa realizeze sound-designul – era in faza de post-productie. La Festivalul de la Cannes din 2007, filmul a entuziasmat juriul sectiunii Un Certain Regard, care i-a acordat Marele Premiu.

Din dorinta de a pastra vie memoria celor doi cineasti, in noiembrie 2006 s-a nascut Societatea Culturala NexT, cu N de la Nemescu si T de la Toncu. Printre proiectele Societatii Culturale NexT se numara Festivalul International de Film NexT (ajuns in 2012 la cea de a sasea editie), programul de educatie cinematografica pentru elevi de liceu “Education à l’image”, numeroase proiectii cu filme de scurt metraj in tara si strainatate.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *