Germania este tara invitata la Anim’est 2012

Festivalul Anim’est se apropie de cinematografele bucurestene odata cu toamna, si aduce cu el, cum ne-a obisnuit, un pic de savoare de pe alte meleaguri: la editia a saptea, tara invitata este Germania. Regalul de animatie germana incepe cu doua programe de scurt-metraje, o calatorie de neratat prin istoria animatiei locale de la inceputul secolului XX si pana in prezent.

German Animated Film: Between Art, Politics and Propaganda e o colectie de filme din 1917 pana in 1990. De la filme de propaganda ca “John Bull” pana la reclame care promoveaza protectia impotriva moliilor (“Gobol Mottenschutz”), selectia aduna atat filme din perioada nazista, cat si din timpul divizarii intre Est si Vest. Mai mult, impatimitii animatiei vor avea ocazia sa vada un film realizat in 1943 prin tehnica picturii direct pe film, “Semicolon Ballet” de Herbert Seggelke.

Al doilea program, “Zeitgenossen” – Selected German Animated Films from 1990 until now, aduce in festival crema animatiei germane din ultimele decenii, printre care si “Balance”-foto (r. Wolfgang & Christoph Lauenstein), o animatie cu papusi care a primit Oscarul pentru scurt-metraj in 1990. Cu ocazia asta se intoarce in Bucuresti si “The External World” (r. David O’Reilly), dupa ce a plecat de la Anim’est 2011 cu premiul pentru cel mai bun scurtmetraj.

Programul dedicat animatiei germane continua cu doua lungmetraje. La Anim’est 2012 puteti (re)vedea “The Adventures of Prince Achmed”, filmul-cult semnat de Lotte Reiniger in 1926 si cel mai vechi lungmetraj de animatie care s-a pastrat pana in prezent. Bazat pe 1001 de nopti, filmul isi pastreaza si astazi magia in ciuda simplitatii tehnice. Al doilea titlu este “The Conference of Animals”(r. Curt Linda, color, 95 min., 1969), o parabola pacifista deghizata in film de familie si totodata primul lung-metraj de animatie color din cinematografia germana.

Festivalul invitat la aceasta editie este Stuttgart Animation Film Festival: dupa ce a aniversat treizeci de ani la editia 2012, unul din cele mai importante festivaluri de profil din lume prezinta la Anim’est o selectie de scurt-metraje alese pe spranceana din competitia sa.

HFF Postdam este scoala invitata de anul acesta, care va prezenta o selectie din cele mai proaspete productii ale sale.

Cea de-a saptea editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim’est se va desfasura la Bucuresti intre 5-14 octombrie 2012, la Cinema Patria, Studio si Club Control. Prezenta Germaniei ca tara invitata la Anim’est a fost posibila cu sprijinul Institutului Goethe Bucuresti.

Festivalul International de Film de Animatie Anim’est, membru al retelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociatia Este’n’est, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene si al Ogilvy.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *