Miguel de Unamuno: “Abel Sanchez” si “Sfantul Manuel cel Bun”

Ne-am inscris din nou in Turul Clasic organizat de Editura ALLFA pentru a continua plimbarea pe Strada Fictiunii. Cel care ne ghideaza este scriitorul spaniol Miguel de Unamuno, iar atentia ne-o retine cu o portie dubla de literatura in care impleteste propriile conceptele filozofice cu elemente religioase: “Abel Sanchez” si “Sfantul Manuel cel Bun”.

Figura emblematica a literaturii spaniole, Miguel de Unamuno (1864-1936) si-a dedicat intreaga viata tarii sale si culturii. Din aceasta combinatie a rezultat activitatea complexa desfasurata de el in calitate de poet, prozator, dramaturg, filozof, dar si de profesor universitar. Voce care a incercat sa se faca mereu auzita, Unamumo a concentrat in operele sale literare notiuni din toate sferele in care a activat, fiind de parere ca literatura este cel mai bun mod de ilustrare e filozofiei. Astfel, literatura sa abunda de propriile concepte filozofice, religioase si politice, transformandu-se in adevarate manifeste expuse sub forma de romane sau nuvele. Este si cazul scrierilor alese de Editura ALLFA pentru cititorii romani, doua opere reprezentative ale scriitorului si filozofului spaniol: “Abel Sanchez”(1917) si “Sfantul Manuel cel Bun”(1930).

Subintitulat “Istoria unei patimi”, romanul “Abel Sanchez” este cel in care Miguel de Unamuno exploateaza mitul biblic al lui Cain si Abel. Dezvoltand intr-o varianta moderna tema invidiei care conduce la fratricid, scriitorul spaniol ii aduce in scena pe protagonistii romanului, doi prieteni din copilarie, Abel Sanchez si Joaquin Monegro. Primul este un artist aflat pe culmile gloriei, un personaj popular, placut de comunitate, ale carui creatii sunt foarte apreciate. Al doilea este un medic ursuz, apreciat si el pentru munca sa, dar macinat permanent de popularitatea prietenului sau.

Favorizat de soarta prin insusi numele pe care il poarta, Abel pare ca ia tot ce e mai bun de la viata, inclusiv iubirea Helenei, verisoara lui Joaquin. Binele de care se bucura Abel ii provoaca celui mai bun prieten al sau multa suferinta, transformata cu timpul intr-un fel de invidie ce depaseste limitele umane. In timp ce Abel picteaza chipuri, Joaquin vindeca trupuri si boli. Insa exista o boala pe care medicul nu o poate vindeca: propria boala – invidia. Dezumanizat de sentimentul de ura fata de aproapele sau, Joaquin se transforma intr-un “Cain” dornic de razbunare. El isi propaga sentimentele negative in tot ceea ce-l inconjoara pe Abel, dar si pe el insusi. In zadar incearca sotia sa, Antonia, sa il mantuiasca de chinul care il macina. Sentimentele lui sunt descoperite post-mortem, in “Confesiunile” pe care le-a scris fiicei lui, Joaquina, casatorita cu fiul lui Abel, tot in incercarea de a-i rapi acestuia fericirea. Insa dincolo de orice tentativa de a controla destinul, acesta nu poate fi evitat sau schimbat; a fost deja hotarat la scurt timp dupa facerea lumii.

Si in cea de a doua mostra de literatura scrisa de Unamuno – “Sfantul Manuel cel Bun” – predomina elemente religioase, nuvela sintetizand chiar o parte din filozofia de viata a scriitorului. Cel care da titlul nuvelei este un preot cu har dintr-un mic sat spaniol. Mereu dispus sa se sacrifice pentru binele comunitatii in mijlocul careia traieste, Manuel este considerat de toata lumea un sfant. Ba chiar o ajuta la nevoie pe tanara Angelina si il converteste pe fratele acesteia, Lazaro. Putini stiu insa ca, pe masura ce se apropie de sfarsitul vietii, lui Manuel ii slabeste din ce in ce mai mult credinta. Totusi, sfintenia lui nu paleste. Fiind unul dintre stalpii in jurul caruia graviteaza existenta intregului sat, el considera ca are datoria de a fi in continuare un exemplu, de a predica si de a-si ajuta enoriasii. Isi sacrifica astfel conceptiile pentru a nu afecta credinta oamenilor si pentru a nu-i lasa fara repere spirituale.

Dincolo de firul narativ pe care urca tema religioasa, ambele scrieri ale lui Miguel de Unamuno propuse de Editura ALLFA au in comun elemente din sistemul filozofic dezvoltat de scriitorul spaniol. Daca doriti sa le descoperiti sau sa le aprofundati, cartea poate fi gasita aici.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *