Sa mergi la film „Din dragoste pentru Roma”

Da, se poate. Fie ca ai vazut Cetatea Eterna, fie ca iti doresti ca pasii sa te poarte intr-o buna zi pe acolo, filmul lui Woody Allen „Din dragoste pentru Roma” o sa-ti arate nu doar celebrele „opriri turistice” pe care niciun vizitator nu are voie sa le rateze odata ajuns in Roma, cat, mai ales, o parte dintre miile de povesti care se scriu zi de zi pe strazile unui oras cum nu e altul.

Un arhitect american care isi vede Roma tineretii lui, pe strazile inguste si pline de amintiri. O pereche de tineri italieni veniti din provincie cu gand sa se stabileasca in capitala, care isi dau vietile peste cap la modul pozitiv. O familie italiana si una americana care se intalnesc cu ocazia casatoriei copiilor si care, dupa dispute si aventuri, ajung la pace. Un localnic anonim care se pomeneste ca a devenit celebritate peste noapte, dupa care se prabuseste din nou in anonimatul sau fericit. Acestea sunt cele patru povesti din care este tesut scenariul conceput tot de Woody Allen, care de altfel are si un rol in film, de tata pensionat care inca simte ca mai poate lucra si care nu ezita sa-si puna pe toata lumea in cap cu un proiect indraznet.

Distributia este una mixta, in care realizatorii au adunat actori unul si unul, in aceasta comedie romantica gasindu-si loc staruri precum: americanul Alex Baldwin in rolul arhitectului care ii da sfaturi mai tanarului Jack atunci cand acesta se indragosteste de prietena cea mai buna a iubitei lui, spaniola Penelope Cruz, in rolul prostituatei de lux care il ajuta pe tanarul din provincie sa fie mai deschis sexual fata de sotia lui sau italianul Roberto Benigni, in rolul functionarului insipid ajuns brusc celebru si rasfatat de oamenii din presa pana cand acestia isi gasesc un alt obiect al adoratiei.

„Din dragoste pentru Roma” este o comedie nu doar cu numele, ci una la care chiar o sa radeti, pentru ca, si daca sunteti mai pretentiosi din fire, nu veti avea cum sa ramaneti impasibili la prezenta efervescenta a lui Roberto Benigni sau la sictirul serios de pe figura lui Woody Allen. Insa nu doar umorul este ceea ce am apreciat la acest film, ci si felul in care sunt prezentate diversele fatete ale iubirii si modul in care se fac si se desfac relatiile afective sau sexuale. Coloana sonora (incluzand bucati din Puccini, Verdi si Leoncavallo) poarta privitorul intr-o atmosfera de vacanta si de cultura, iar imaginile din centrul Romei trezesc amintiri din insorita Italie sau creeaza dorinta de a ajunge mai aproape de ceea ce inseamna acesta tara fierbinte si aceasta capitala plina de farmec, de caldura si de vitalitate. Personal, pot sa spun fara nicio ezitare ca „Din dragoste pentru Roma” este cea mai buna comedie vazuta anul acesta, inteligenta, cu un umor curat si fin si nu in ultimul rand relaxanta si le multumesc celor de la Ro Image ca mi-au dat ocazia sa fiu prezenta la vizionarea exclusiva din 30 august.

Am simtit ca orasul se preteaza la un numar de povesti diverse; era gestant cu tot felul de posibilitati. Daca opresti pe strada o suta de romani, fiecare iti va spune ca e de acolo, si ca stie si-ti va spune un milion de povesti. Woody Allen

Share

One thought on “Sa mergi la film „Din dragoste pentru Roma”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.