Balkanik Festival a ajuns la editia a doua

Balkanik Festival a ajuns la cea de-a doua editie si va avea loc, ca si anul trecul, in Gradina Uranus din Bucuresti, intre 21 si 23 septembrie. Balkanik Festival este primul festival de muzica si cultura balcanica din Romania, iar in centrul sau se afla omul, multiculturalismul si expresia umana in cea mai pura si autentica forma.

Trei zile si trei nopti, ca la petrecerile imparatesti, vor fi incununate de muzica unor artisti de talie internationala, din Serbia, Ungaria, Turcia, Bulgaria si Romania, indragiti de publicul amator de muzica balcanica. Patru dintre formatiile prezente se afla pentru prima data la Balkanik Festival, iar la cererea publicului, Baba Zula se intoarce pe scena festivalului.

ORCHESTRA BOBAN SI MARKO MARKOVIC, Serbia
Orchestra Boban si Marko Markovic este un ansamblu de suflatori si percutionisti, recunoscut international ca fiind cea mai buna formatie din Serbia din anii ‘80 pana in prezent, castigator a numeroase premii internationale. Pe langa cele 13 albume lansate si sutele de concerte sustinute, orchestra a interpretat in doua dintre filmele lui Emir Kusturica, Underground, distins cu Palme d’Or la Cannes 1995 si Arizona Dream, laureat al Ursului de Aur la Berlinale 1993.

PARNO GRASZT, Ungaria
Numele trupei este de 20 de ani sinonim cu muzica autentica Romani. Membrii trupei au cules ei insisi melodiile pe care le interpreteaza din Paszab, in Szabolcs-Szatmár, de acolo de unde locuiesc, departe de zgomotul lumii. Albumul lor, “Rávágok a zongorára“ (2002), a ocupat locul 7 intre trupele maghiare, in World Music Charts Europe. In 2003 BBC a realizat un film documentar despre activitatea lor de pastrare a traditiei. Muzica lor a fost prezentata deja peste tot in lume: in 2008 au petrecut timp in India, cercetandu-si radacinile muzicale. In 2009 au sustinut 20 de concerte in SUA, de la New York pana la San Francisco.

BABA ZULA, Turcia
Amestecand intrumente orientale ca darbuka, saz electric si linguri, cu abordari electronice si moderne, Baba Zula creeaza sunete care au fost definite ca “sunetul spatiului din Istanbul”, “Oriental dub” sau “Folk contemporan din Instanbul”. Baba Zula isi impart mostenirea cu noi prin intermediul muzicii lor, o muzica nascuta din Istanbul si influentata de amintirea unui Istanbul simbolic transmis din generatie in generatie. Baba Zula a compus diferite piese pentru filme iar trupa a aparut in filmul documentar Crossing the Bridge – The Sound of Istanbul al regizorului Fatih Akin, inclus in Selectia Oficiala de la Cannes in anul 2005.

FANFARA SHAVALE din ZECE PRAJINI, Romania
Fanfara Shavale din Romania provine din satul Zece Prajini, o asezare din centrul Moldovei, care si-a castigat un renume de invidiat prin cel mai mare numar de fanfare din tara, fiecare barbat stiind sa cante la cel putin un instrument. Incepand cu anul 1999, cei 10 membri ai Fanfarei Shavale promoveaza cu succes muzica traditionala romaneasca si Romani in intreaga lume.

NEDIM NALBANTOGLU & THE BALKAN MESSENGERS, Turcia & Bulgaria
Nedim Nalbantoglu s-a nascut in Turcia, in anul 1966. A studiat 11 ani de Conservator, dupa care si-a continuat studiile la Ecole Normale Supérieure de Musique, in Paris. A colaborat cu muzicieni faimosi, precum violonista rusoaica Tatyana Affanasiev, Ivo Papasov, Devi Arlih si Bruno L’huissiev, Jhonny Griffin, Tooths Thielemans. Nalbantoglu este cunoscut in Franta ca “omul care da viata viorii si o face sa vorbeasca” si este un virtuoz in muzica clasica, jazz, muzica balcanica, turceasca si indiana. Muzica lui poate fi regasita in peste 25 de albume din numeroase tari. Pentru a sarbatori multiculturalismul si prietenia dintre bulgari si turci, in cadrul Balkanik Festival, Nedim Nalbantoglu urca pe scena alaturi de bulgarii Nesho Neshev, Nikolai Delchev si Salif Ali.

Biletele pot fi achizitionate din retelele Eventim si MyTicket. Preturile sunt:
In avans: 35 lei/ zi, 50 lei abonament 2 zile, 85 lei abonament 3 zile
La intrare: 45 lei/ zi, 60 lei abonament 2 zile, 95 lei abonament 3 zile

Un eveniment Asociatia Culturala Metropolis, sponsor Apa Nova, cu sprijinul Primariei Sectorului 5 si Primariei Municipiului Bucuresti.

Pentru voluntariat si inscrieri la targul din cadrul Balkanik Festival – contact@balkanikfestival.ro

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.