Aparitie Editura Art: “Au Pays de la Magie/In tara Magiei”

Volumul “Au Pays de la Magie/In tara Magiei” de Henri Michaux – editie bilingva franceza-romana – a aparut de curand la Editura Art, in colectia Malul Albastru. Henri Michaux (1899-1984) a fost poet, scriitor si pictor, de origine belgiana, apropiat prin viziune de suprarealism.

Pe langa textele poetice, a scris jurnale de calatorie inspirate de calatorii reale (Un barbare en Asie) sau imaginare (Ailleurs), si-a povestit experientele cu drogurile (Misérable Miracle, Connaissance par les gouffres) si a publicat volume de aforisme (Passages, Poteaux d’angle).

“Cand mi se vorbea despre orizontul retras, despre Magi care stiau sa-ti inlature orizontul si nimic altceva decat orizontul, lasand restul la vedere, imi inchipuiam c-o fi vreo expresie verbala, o gluma care se face doar in vorbire.
Intr-o zi, cu mine de fata, un Mag a inlaturat orizontul de jur-imprejurul meu. Magnetism, sugestie sau oricare ar fi fost cauza, brusca sustragere a orizontului (eram la tarmul marii, unde cu o clipa mai devreme ii puteam zari nesfarsita intindere si nisipurile plajei) mi-a provocat o spaima atat de cumplita incat n-am indraznit sa mai fac un pas.
I-am spus indata ca m-a convins, ca e asa cum zice el. A fost o senzatie cu neputinta de indurat. Nici azi n-am curajul sa mi-o aduc aminte.”

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.