Filmul “Dupa dealuri” al lui Mungiu merge la Londra

Filmul lui Cristian Mungiu, “Dupa dealuri”, a fost selectionat la cea de-a 56-a editie a Festivalului International de Film de la Londra (10 – 21 octombrie), cel mai prestigios si longeviv festival din Marea Britanie si evenimentul care reuneste, in fiecare an, cele mai importante productii lansate pe ecrane si in festivaluri.

“Dupa dealuri” este inclus in sectiunea Journey a BFI London Film Festival, dedicata filmelor care au puterea de a-ti schimba perspectiva asupra lumii. Cristian Mungiu va lua parte la proiectie si se va intalni cu publicul si cu presa britanica, filmul urmand sa fie distribuit in Marea Britanie la inceputul lui 2013, de catre compania Artificial Eye, cea care a distribuit cu succes si filmul “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, premiat cu Palme d’Or in 2007. In luna mai, “Dupa dealuri” a obtinut premiul pentru scenariu si un dublu premiu de interpretare – acordat actritelor Cosmina Stratan si Cristina Flutur – la Festivalul de la Cannes.

La sfarsitul lunii august, “Dupa dealuri” a primit un nou trofeu, pentru Cel mai bun film, la Festivalul de Film de la Vukovar. Premiul include un ajutor pentru distributia filmului in Croatia, “Dupa dealuri” urmand a fi distribuit in urmatoarele luni in peste 30 de tari.

In Romania, filmul va rula in avanpremiera, incepand cu 21 septembrie, la Vaslui – “Dupa dealuri” fiind inspirat de romanele non-fictionale ale Tatianei Niculescu Bran, care au ca punct de plecare fapte reale petrecute in aceasta regiune. Totodata, filmul urmeaza sa fie prezentat si la Campina, orasul in care a fost construita manastirea ce a constituit decorul principalelor evenimente din film si locul in care a avut loc cea mai mare parte a filmarilor.

In Bucuresti, “Dupa dealuri” va fi proiectat in avanpremiera, pe 25 octombrie, in inchiderea celei de-a treia editii a evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest. Pelicula este distribuita in tara de Voodoo Films.

Cel de-al treilea lungmetraj al lui Cristian Mungiu este propunerea Romaniei la Oscarul pentru Cel mai bun film strain pe 2012.

Foto: Mobra Films

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *