Nou in colectia Historia: “Misteriile antichitatii”

Misteriile din Eleusis, mitul lui Isis si Osiris, cultul lui Mithra reprezinta doar o parte dintre subiectele pe care le abordeaza Alfred Loisy in volumul “Misteriile antichitatii” aparut de curand in colectia Historia a Editurii Herald. Pornind de la ideea de sacrificiu cuprinsa in diversele religii, autorul a decis sa analizeze acest aspect comparand cultele antice cu Crestinismul.

Astfel, de-a lungul a sase capitole, Alfred Loisy face o radiografie a misteriilor antice, semnalizand, pe masura ce le intalneste, asemanarile cu Crestinismul. El prezinta pe rand diverse culte, descriind amanuntit ritualurile populatiei practicante a cultului respectiv, credintele acesteia si locul ocupat de zeitati in vietile oamenilor.

Zeii sunt perceputi in calitate de gardieni, a caror bunavointa trebuie recompensata prin diverse “servicii” prestate de oameni. Sacrificiile erau facute pentru obtinerea unei binefaceri pentru comunitate sau pentru inlaturarea raului: “Acesta era, in orice caz, scopul vechilor sarbatori din Atena si din Roma: o sumedenie de rituri care se refereau la ciclul naturii si la anotimpurile anului, infaptuite pentru belsugul recoltelor si sporirea cirezilor, pentru prosperitatea oraselor si sanatarea locuitorilor acestora”.

Studiul lui Loisy intra in amanuntele cultului dedicat lui Dionysos si Orfeu sau lui Cybele si Attis prezentand atat informatii sustinute de documente (din Filostrat, Plutarh, Moret, Cumont etc), cat si interpretari sau deductii proprii acolo unde informatiile gasite sunt incomplete sau neclare.

Dintre toate aceste culte, arata autorul, cel al lui Mithra a avut un succes deosebit, el adunand atat de multi adepti incat a fost privit ca un rival redutabil al Crestinismului, deoarece se pare ca aceasta religie a lui Mithra avea cele mai multe puncte comune cu riturile crestine. Desi nascut in spatiul indo-iranian, acest cult a patruns destul de mult si in partea occidentala a lumii chiar in perioada in care “propaganda crestina” era in punctul ei culminant.

Cum se manifestau misteriile, cum si cat au rezistat ele, ce sacrificii presupuneau si care era semnificatia acestora, ce puncte comune se pot gasi intre misterii si ritualurile crestine aflati din cartea lui Alfred Loisy, despre care gasiti informatii aici.

Share

One thought on “Nou in colectia Historia: “Misteriile antichitatii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *