“Brutele”: nu tu schimbi lumea, te schimba ea pe tine

Oliver Stone, premiatul cu Oscar pentru Cel mai bun regizor al filmelor “Platoon” si “Nascut pe 4 iulie”, revine in 2012 cu thriller-ul “Savages/Brutele”, bazat pe romanul lui Don Winslow, in care s-au reunit actori de prima mana precum John Travolta, Uma Thurman, Benicio Del Toro, Salma Hayek, Emile Hirsch si Demian Bichir. Rolurile principale le revin tinerilor Taylor Kitsch, Aaron Taylor-Johnson si Blake Lively, care formeaza un triunghi amoros special.

Ben si Chon cultiva cea mai buna marijuana din lume, deci viata lor, pe care si-o duc in insorita Laguna Beach este una de vis. In aceasta existenta atipica are loc si Ophelia, iubita lor cu nume de personaj shakespearian, pe care o impart de comun acord si care locuieste impreuna cu ei. Cei doi sunt cum nu se poate mai diferiti, Ben fiind genul hippie, care lupta pentru pace si armonie in lume si face acte caritabile, in timp ce Ben este un incrancenat rece si dur, asa cum ii sta bine unui fost soldat bantuit inca de ororile razboiului din Vietnam. Afacerea lor merge extraordinar pana cand cartelul mexican Baja, condus de neinduplecata Elena, le propune un parteneriat pe care nu vor sa-l accepte. Insa dupa ce Ophelia este rapita de cartel, Ben si Chon sunt fortati astfel sa accepte termenii parteneriatului. Desi la suprafata isi respecta intelegerile, pe la spatele partenerilor cei doi isi tes planuri complexe si periculoase care sa ii ajute sa-si recupereze iubita sechestrata. Cum se termina totul? Pai, de exemplu, toata lumea ar putea muri, ca in tragediile lui Shakespeare. Sau ar putea trai fericita pana la adanci batraneti. Sau o sa vedeti si singuri daca mergeti la cinema. 🙂

Ce pot sa va spun dupa vizionarea la care am participat gratie invitatiei primite de la Ro Image este ca filmul e unul plin de violenta si, daca nu stati bine cu stomacul, s-ar putea sa nu tolerati prea bine scenele de tortura si de lupta la care veti asista. Partea erotica este mai putin exploatata, dar exista si ea, pentru ca doar nu era sa pui in film o “familie” alcatuita din doi barbati frumosi si o femeie atragatoare si sa nu arati niciun minut de sex.

Personajele Chon si Ophelia nu sufera multe transformari de-a lungul peliculei, insa Ben este cel care, fortat de circumstante, renunta la optica idealista asupra lumii si asupra relatiilor cu ceilalti. Daca la inceput este un individ luminos, pentru care iubirea si ajutarea semenilor sunt lucrurile cele mai importante si care vrea sa schimbe lumea in bine, lucrurile urate pe care le face pe parcurs pentru a ajuta la recupererea Opheliei il transforma intr-un om calculat, de gheata, asemanator prietenului si partenerului sau de afaceri. Si astfel ajungem sa ii dam dreptate lui Chon, care ii spusese lui Ben atunci cand acesta isi expunea visele sale de a transforma lumea intr-un loc mai bun, ca “Nu tu schimbi lumea. Lumea te schimba pe tine.”

Benicio del Toro face un rol extraordinar interpretandu-l pe Lado, omul de incredere al Elenei, care de fapt nu este atat de incredere pe cat avea ea impresia, ci isi vede propriile interese… care nu coincid cu ale sefei lui. Salma Hayek intra cu naturalete in pielea Elenei, pe care o arata initial ca pe o femeie puternica si intransigenta, care a ramas la carma unui adevarat imperiu al drogurilor dupa moartea sotului si a fratilor, si pe care o preschimba spre final intr-o mama terifiata, tematoare pentru viata fiicei ei, rapita de Ben si Chon pentru a o folosi drept moneda de rascumparare pentru Ophelia.

Daca v-am convins ca “Brutele” merita o privire, mai trebuie sa stiti ca filmul va asteapta cuminte in cinematografele de la noi, unde a intrat din data de 7 septembrie.

Share

One thought on ““Brutele”: nu tu schimbi lumea, te schimba ea pe tine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *