Vernisaj la MTR: „Recuperari, restituiri, restaurari”

Reteaua Colectiilor si Muzeelor Etnografice Satesti Particulare din Romania (RECOMESPAR), impreuna cu partenerii sai, Muzeul National al Taranului Roman, Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu si Complexul National Muzeal ASTRA, va invita vineri, 14 septembrie 2012, la ora 17.00, la vernisajul expozitiei „Recuperari, restituiri, restaurari”.

Expozitia face parte dintr-un proiect mai vast (Colectii etnografice particulare din Romania. Restaurarea patrimoniului cultural material, o cale spre dezvoltarea durabila), finantat de Administratia Fondului Cultural National, vizand restaurarea unor obiecte de patrimoniu care nu apartin muzeelor etnografice, al caror patrimoniu este protejat de autoritati si institutii de cultura centrale sau locale, ci unor colectii etnografice particulare.

Pentru prima data, studenti restauratori din universitati renumite si posesorii unor colectii etnografice de mare interes cultural s-au intalnit pe „baricadele” salvarii patrimoniului, recuperand obiectele (caci cei nepriceputi arunca, adesea, bunuri de valoare), restaurandu-le si restituindu-le circuitului cultural. Sprijiniti de cadre universitare si de specialistii de la Complexul National Muzeal ASTRA, studentii au restaurat icoane si cruci de mana din secolele XVIII – XIX, pieptare, ceramica, un opreg din banuti, o lada de zestre, o lada de dulgher din Bradeni din secolul al XVI-lea, un butoias de transportat sare si alte obiecte aduse din 23 de colectii particulare raspandite in toata tara, din Bucovina pana in Muntii Banatului, din Galati, pana in Bihor.

Expozitia va fi deschisa pana in 7 octombrie, la Scoala Satului, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00 (luni este inchis).
Expozitia este curatoriata de Eugen Vaida, presedintele RECOMESPAR.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.