Editia a opta a Ro-IFF incepe in 27 septembrie

Editia a opta a Romania International Film Festival (Ro-IFF) va incepe in data de 27 septembrie, de la ora 18.30, in sala Cinematecii Union. Evenimentul cinematografic anual este dedicat iubitorilor acelor filme care nu sunt in general distribuite in circuitul multiplexurilor. De data aceasta, Ro-IFF, care se incheie pe 7 octombrie, se lanseaza sub provocatorul slogan “Festivalul filmelor cu buget redus”. Dupa cum bine stim, less can be more…

Filmele din programul Ro-IFF – care vor fi proiectate la Sala Union (Paul Calinescu) a Cinematecii Romane, la Muzeul National al Taranului Roman si intr-o locatie neconventionala, Club Fabrica – au fost astfel alese pentru a satisface gusturile si exigentele unui public avizat, delectand totodata si celelalte categorii de spectatori.

Un excelent exemplu ni-l ofera filmul de deschidere, prezentat pentru prima data in Bucuresti (dupa o proiectie unica in cadrul Zilei Maghiare de la TIFF Cluj): “Intoarcerea” (Visszatérés / Retrace), o coproductie Ungaria-Romania-Suedia din 2011, in regia reputatei cineaste maghiare Judit Elek. Regizoarea va fi prezenta la proiectia cu care debuteaza Ro-IFF, impreuna cu directorul de imagine al filmului, László Berger, si line producer-ul Zsolt Páll.

Selectionat in competitia Festivalului International de Film de la Moscova, “Intoarcerea” impleteste ingenios povestea lui Katherine – care in copilarie a trecut prin Holocaust si acum revine pentru prima data, impreuna cu familia sa, in Transilvania natala, dupa ce-si construise o noua viata in Suedia – si pe cea a lui Sándor, prietenul si iubitul ei de odinioara, acum padurar. Pe masura ce amintirile fericite, dar si infioratoare ale dictaturii ceausiste prind viata pentru Katherine, protagonista trebuie sa se confrunte si cu povestea de dragoste infiripata intre sotul si sora ei. Filmul va intra in circuitul cinematografic romanesc de pe 28 septembrie.

Romania International Film Festival este singurul festival care promoveaza cineasti est-europeni din zona Marii Negre (in special prin competitia CineBlackSea) si, de asemenea, unicul din Romania cu o sectiune competitionala rezervata femeilor-regizor (Woman in Cinema). Alte sectiuni importante ale Ro-IFF sunt Panorama (“filmele momentului”) si Focus – program dedicat anul acesta marelui cineast german Rainer Werner Fassbinder, la trei decenii de la moartea acestuia.

Extras din comunicatul RO-IFF

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *