Kempes s-a reintalnit dupa opt ani cu fanii din Bucuresti

Ovidiu Ioncu Kempes a revenit pe 21 septembrie in Bucuresti dupa o absenta de opt ani, intr-un concert powered by Ciuc si prezentat de Rock FM. Fosta voce Cargo a cantat alaturi de trupa Rezident-EX la Arenele Romane din capitala piese mai vechi si mai noi, incercand sa impace atat fanii de demult ai trupei Cargo, cat si admiratorii de data mai recenta ai lui Kempes.

Pe la ora 18.30 eram ajunsi la Arenele Romane. Odata intrati am fost oarecum surprinsi de numarul foarte mic de oameni prezenti – sa fi fost in jur de 100. Avand in vedere ca spectacolul trebuia sa inceapa la ora 19.00 si ca nici pe langa Arene nu se ingramadeau prea multi, ne-am gandit ca prezenta va fi una foarte redusa. Oricum, personal ma cam asteptam sa se intample asta in parte si din cauza ploii din ziua respectiva, dar, mai ales, din cauza faptului ca deja avusese loc un concert Rezident-EX in Vama Veche (nu o sa il pun la socoteala pe cel din Timisoara). E adevarat, concertul nu se desfasurase in Bucuresti, dar publicul din Vama Veche este predominant bucurestean.

Timpul a trecut si s-a facut ora 20.00, cand au urcat pe scena Desant – cu o ora intarziere fata de cea stabilita. Nu mai ascultasem Desant decat in ziua concertului, trecand de la o piesa la alta pe youtube. Pot spune ca live trupa lui Alin Achim (ex-Cargo, bass) mi-a lasat o impresie mai mult decat buna. Desi compozitia nu mi se pare una iesita din comun, totusi, prezenta scenica si calitatile membrilor trupei (i-am remarcat in special pe Alex Anca – voce si Mihai Dobrescu – tobe) au facut ca show-ul sa fie unul gustat de public, timisorenii fiind chemati sa biseze.

In pauza a avut loc extragerea castigatorilor concursului organizat de Rock FM si Guitar Shop, concurs in urma caruia au fost acordate prin tragere la sorti doua chitare Fender, una acustica si una electrica. A fost un moment cam neplacut cand s-au prezentat doua persoane cu aceeasi serie la bilet, iar rezolvarea nu a fost nici ea una spectaculoasa, mergandu-se pe principiul “primul venit, primul servit”.

Intre timp, oamenii dornici sa-l vada pe Kempes au tinut sa ne contrazica prin numarul lor si pana la inceputul concertului Rezident-EX au umplut toata partea de jos a Arenelor. Mai mult, chiar si tribunele erau pe jumatate pline. Cred ca nu gresesc daca estimez publicul la vreo 2000 de persoane. Si cred ca aceia care au fost prezenti nu au avut prea multe regrete ca si-au petrecut seara avandu-l in fata pe Ovidiu Ioncu Kempes.

Concertul a inceput cu piesa “Buletin de stiri” pentru ca lumea sa isi aduca aminte de vremurile “antice” ale albumului Cargo “Povestiri din Gara”. Au urmat apoi piese noi, marca Rezident-EX (“Catedrala Sufletului”, “Iarna”, “Roy Black Sabbath”, “Pompierul Atomic” fiind doar cateva). De fapt, intregul concert a fost axat pe piesele trupei si doar intr-o mica masura pe piesele Cargo. Dar, pentru a ne multumi si pe noi, cei care aveam tot timpul o caseta cu Cargo la noi pe la vreun chef din liceu, am putut asculta si “Povestiri din Gara” si “Brigadierii”. Cred ca piesa “Povestiri din Gara” suna mai bine in varianta mai heavy Rezident-EX, iar live a sunat si mai bine.

Sa ne legam un pic de principala atractie a serii. Ultimul concert Cargo pe care l-am vazut eu a fost unul in Piata Revolutiei, cred ca era prin 2002-2003. Tin minte si acum ca era ceva cu Kempes. Poate erau urmarile accidentului de motocicleta avut cu ani in urma, poate era lipsa de “comunicare” din interiorul trupei, cert era ca nu suna tocmai ok. Cel putin asa mi s-a parut atunci, ca lipsea ceva. Va dati seama ca dupa ce vocea lui m-a insotit in toata adolescenta abia asteptam momentul intoarcerii lui Kempes pe scena. Si nu a fost degeaba. Ovidiu a cantat acum, pe 21 septembrie, de zeci de ori mai bine decat ma asteptam si asteptarile mele erau destul de mari. Din acest punct de vedere am retrait emotiile de acum foaaaarte multi ani si cred ca nu mi s-a parut ca aceleasi emotii de foarte demult il incercau si pe Ovidiu. 🙂

Am, totusi, un regret: acela ca nu am avut ocazia la acest concert sa ascult mai multe piese din vremurile de aur ale trupei Crago. Inteleg politica drepturilor de autor si sunt foarte de acord cu ea, dar asta nu inseamna ca nu pot sa am un mic regret din cand in cand atunci cand e aplicata. Chiar si cu o tangenta atat de firava cu Cargo, concertul a fost unul reusit si poate ca e mai bine asa. In fond, Rezident-EX este Rezident-EX, nu Cargo si poate ca va veni o vreme cand Kempes va fi pe scena si lumea va cere “Roy Black Sabbath” si nu “Ziua Vrajitoarelor”. 🙂

Foto: Vlad Toma

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.