Festivalul “Namaste India” va asteapta la a patra editie

Centrul Cultural “Rabindranath Tagore” si Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” va invita la cea de-a IV-a editie a festivalului “Namaste India”, in perioada 12-14 octombrie 2012, la Bucuresti. Ca in fiecare an, sunteti incurajati sa va apropiati de incredibila cultura a Indiei, sa o descoperiti prin spectacole de dans, muzica, literatura, fotografie, filosofie, artizanat si gastronomie.

Editia de anul acesta o are ca invitata speciala pe Srinwanti Chakrabarti, reputata dansatoare indiana stabilita la Paris, care va sustine pentru publicul din Romania o reprezentatie de dans Odissi, una dintre cele mai vechi forme ale dansului traditional indian. Spectacolele vor continua pe parcursul festivalului, prezentandu-va stiluri diverse: Bharatanatyam, alaturi de Reena Singh; Bollywood (Laura Bogorodea, Grupul Nritya si Ansamblul Shakti); Kathak si alte stiluri de dans clasic indian, in spectacolul YAATRA, organizat de Centrul de Arta “Euterpe” (coregrafia: Carmen Cotovanu Pesantez).

In incheiere, veti primi cadou si un concert de muzica etno-fusion, avandu-i ca invitati pe membrii trupei OM, una dintre cele mai originale prezente din peisajul muzical actual. Cu versuri in engleza si sanscrita, stilul lor imbina genuri contemporane (pop, rock, folk) cu motive etnice din toata lumea printr-o varietate de instrumente neconventionale.

Muzeul Satului gazduieste, pe perioada festivalului, un targ de produse traditionale si specialitati culinare, la care vizitatorii vor avea ocazia sa-si largeasca garderoba cu haine exotice (sariuri, salwar-kameez, kurta), accesorii si bijuterii nemaipomenite, alaturi de obiecte decorative si mirodenii. De asemenea, va avea loc o prezentare gastronomica avandu-l ca invitat pe maestrul bucatar Krishna Bohat, care va va dezvalui secretele bucatariei indiene.

Pe toata durata festivalului vor fi deschise expozitii de fotografie si se vor organiza ateliere creative atat pentru adulti, cat si pentru copii: arta imbracarii sariului, mehendi (decorarea mainilor cu henna), pictura pe fata, design textil, pictura pe obiecte din ceramica.

Publicul din Romania va putea citi, in premiera, scrisorile lui Maitreyi despre Mircea Eliade, incluse in volumul “Maitreyi Devi – Mac Linscott Ricketts. Corespondenta (1976-1988)”. Volumul are o importanta valoare documentara prin detaliile pe care le contine despre viata “personajului” Maitreyi Devi si prin amanuntele referitoare la perioada in care Mircea Eliade s-a aflat la studii in India. Scrisorile redau sentimentele amestecate ale femeii care l-a inspirat pe Eliade si detalii despre revederea celor doi, care a avut loc la Chicago, in 1973.

Tot in cadrul festivalului va avea loc lansarea volumului “Un fluviu de fum”, de Amitav Ghosh, finalist al Bookerului asiatic in 2011. Evenimentul este organizat de Editura Taj si Adelina Patrichi, editoarea care a adus pentru prima oara cititorilor din Romania romanele lui Amitav Ghosh.

Cea de-a treia lansare aduce in fata publicului cartea “De la Durga puja la lumea lui Kalidasa”, scrisa de prima traducatoare a lui Eminescu in spatiul asiatic, Amita Bhose.

Alaturi de lansari de carte, vor avea loc prezentari despre importanta si rolul cartilor in procesul de cunoastere spirituala, axate pe identificarea caracteristicilor comune ale societatii indiene si romanesti, despre conceptul de Maya in filosofia si mitologia indiana, precum si cursuri introductive in limbile hindi si bengali. Tot la festival, va avea loc o intalnire cu regizoarea Chris Simion si echipa care a adus, in premiera pe o scena de teatru, romanul “Maitreyi”, cu interventii din “Dragostea nu moare”, iar cititorii romanului Namaste – aventuri spirituale in India se vor putea intalni cu autorul, Sega, inainte de a se retrage pentru a termina de scris cel de-al doilea volum al proiectatei trilogii.

Programul complet al festivalului este disponibil pe site-ul www.namasteindia.ro.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.