Anim’est a inceput cu trasnaile lui “ParaNorman”

A saptea editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim’est a inceput vineri 5 octombrie la Cinema Patria, in fata unui public numeros, tanar si sincer, bucuros de revederea cu animatia mondiala. In deschiderea festivalului, cei prezenti s-au delectat cu pelicula “ParaNorman” (SUA, 2012), in regia lui Chris Butler si a lui Sam Fell, film care cu aceasta ocazie a avut premiera in Romania.

Directorul executiv al festivalului Vlad Ilicevici si traducatoarea Ligia Soare au deschis festivitatea anuntand in romana si engleza ca 40 de oameni au lucrat cot la cot pentru a realiza aceasta a saptea editie de Anim’est, alaturi de 100 de voluntari si ca festivalul nu ar fi putut avea loc fara sponsorii si partenerii care au fost alaturi de Anim’est. Pentru al doilea an, festivalul va ajunge si la Chisinau si pentru al saselea an, la Cluj.

Dupa ce am vizionat making of-ul editiei 2011, directorul festivalului Mihai Mitrica ne-a pus la curent cu noutatile editiei 2012: acesta este primul an in care Anim’ est primeste bani europeni prin programul Media, Minimax a devenit sectiune competitiva, Mozaic si-a schimbat denumirea in Animash si, in premiera, un film din Etiopia a intrat in competitia de scurtmetraj. “Sa va bucurati de acest festival asa cum ne-am bucurat noi sa-l organizam!” ne-a urat Mihai inainte de a parasi scena, pe care a urcat apoi Dan Panaitescu, unul dintre trainerii de la Anim’est Worksheep, care a reunit cativa tineri dornici de a invata mai multe despre animatie. Productiile lor le-am putut urmari apoi pe ecran, ba chiar i-am putut vedea si pe ei in carne si oase pentru cateva secunde atunci cand au fost chemati pe scena.

Mark Shapiro de la studioul american de animatie LAIKA, unul dintre invitatii speciali ai acestei editii, a aparut si el in fata noastra pentru a ne spune ca se bucura ca a putut sa promoveze “Paranorman” si in Romania, dezvaluindu-ne faptul ca este un film “inspaimantator, amuzant si cu multa actiune”. (Primul film al studioului LAIKA a fost “Coraline”, care de altfel a fost si primul lungmetraj stop-motion realizat si fotografiat cu camere stereoscopice, in 3D.)

Despre “ParaNorman” va pot spune ca este un foarte simpatic film pentru copii, care vor fi incantati de aventurile lui Norman cel singuratic, pe care toata lumea fie il ocoleste, fie il ironizeaza din cauza abilitatii sale total iesite din comun de a vedea persoane moarte. Si nu doar ca le vede, dar si sta de vorba cu ele, situatie care nu convine nici familiei si cu siguranta nici celor din jur. Insa cand lucrurile o iau razna in oras din cauza unui blestem stravechi al unei vrajitoare, talentul lui Norman se va dovedi xtrem de util comunitatii… 🙂 “ParaNorman” mai poate fi vazut la Anim’est vineri 12 octombrie, de la ora 20.00, la Cinema Studio.

In cea de a doua zi de Anim’est, am ales spre vizionare… cel mai vechi lungmetraj de animatie din lume. 🙂 “Die Abenteuer des Prinzen Achmed/Aventurile printului Achmed”, inspirat din colectia de povesti arabe “O mie si una de nopti”, a fost realizat in 1926 de catre regizoarea si animatoarea germana Lotte Reiniger si este considerat cel mai vechi lungmetraj de animatie care a supravietuit pana in prezent (se pare ca mai existasera doua filme argentiniene anterioare acestuia, dar s-au pierdut). Filmul este realizat printr-o tehnica de animatie inventata chiar de Reiniger, in care pesonajele sunt vazute sub forma unor siluete negre. Cum imaginea nu era foarte expresiva la acea vreme, sunetul era foarte important pentru a reda starile de spirit ale personajelor si pentru a marca diversele situatii in care acestea se regaseau, compozitorul german Wolfgang Zeller fiind cel care a compus muzica originala pentru “Aventurile printului Achmed”.

Anim’est 2012 continua, iar programul zilei de 8 octombrie poate fi consultat aici.

Foto: Adi Marineci, Anim’est

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *