Interviu cu Salman Rushdie la TVR1

Dupa interviuri cu mari personalitati precum producatorul de film Jan Harlan, dirijorul Antonio Pappano, scriitorul Amos Oz si mult altii, realizatorul Marius Constantinescu semneaza o noua exclusivitate pentru TVR: interviul cu scriitorul Salman Rushdie, al doilea acordat Televiziunii Romane dupa anul 2009, va fi difuzat de TVR 1 duminica, 14 octombrie, de la ora 22.50.

“O ocazie unica in viata unui reporter si chiar in viata unei televiziuni. Si totusi, Sir Salman Rushdie acorda cel de-al doilea interviu Televiziunii Romane dupa anul 2009. In 50 de minute, intr-un exercitiu de sinceritate, unul dintre cei mai respectati autori ai lumii contemporane vorbeste despre viata in umbra unei condamnari la moarte”, apreciaza realizatorul interviului, Marius Constantinescu.

Toamna anului 2012 inseamna, pentru toata lumea literara, dar si pentru milioane de oameni care au urmarit “cazul Rushdie”, lansarea volumului autobiografic Joseph Anton. Acesta traseaza existenta lui Salman Rushdie din acea fatidica zi de 14 februarie 1989 (cand a fost condamnat la moarte de Ayatollah-ul Khomeini pentru romanul “Versetele satanice”), pana la sfarsitul anilor ‘90, cand oficialii iranieni au declarat ca statul nu va sprijini niciun atac la adresa scriitorului. Romanul este o poveste marcata de episoade dramatice, relatate simplu de protagonistul insusi. Teama pentru viata proprie, a copiilor, a parintilor si a rudelor, sute de locuinte schimbate, viata cu respiratia politiei in ceafa, refuzarea oricarei forme de normalitate cotidiana. Un parcurs personal, drama unui autor, dar si o parabola a libertatii de expresie a artistului. Un punct de la care sa te intrebi: cum ai reactiona daca ti s-ar intampla tie, familiei tale, operei tale?

“…este povestea vietii mele, de ce ar supara pe cineva? Incerc sa vorbesc foarte corect despre oameni. Multi oameni stiu ce este in carte. Sa spui adevarul inseamna sa spui adevarul si, daca am de ales intre a spune adevarul si a nu supara cativa oameni, voi spune adevarul. Cred ca au existat oameni care s-au purtat foarte bine si este minunat sa recunosc asta si sa vorbesc despre asta, oameni care s-au purtat cu foarte multa gratie, care au fost prieteni loiali, oameni cu principii din industria editoriala sau din alte domenii si au fost oameni care s-au purtat rau si asta este tot. Incerc sa spun povestea in intregimea ei”, marturisea autorul Sir Salman Rushdie intr-un interviu recent.

Volumul “Joseph Anton. Memorii” a fost lansat pe 25 septembrie 2012 in colectia Biblioteca Polirom (coordonator Bogdan-Alexandru Stanescu), traducerea din limba engleza si notele fiind semnate de Dana Craciun.

Salman Rushdie este autorul a saisprezece carti, printre care “Copiii din miez de noapte”, roman castigator al Booker Prize in 1981, al Booker of Bookers in 1993 si, in 2008, al Best of Booker. “Ultimul suspin al Maurului” a castigat Whitbread Prize in 1995 si Premiul Aristeion pentru literatura, al Uniunii Europene. In 2007, Salman Rushdie a fost investit cu titlul de cavaler al Marii Britanii pentru servicii aduse literaturii. Este membru al Royal Society of Literature si Comandor al Ordre des Arts et des Lettres.

Foto Andrei Corut

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *