Trofeul Anim’est 2012 merge in Belgia

Dupa mai bine de o saptamana de proiectii, expozitii si ateliere, Anim’est 2012 Bucuresti isi inchide portile, nu inainte de a-si anunta castigatorii. Gala de inchidere a celei de-a saptea editii a festivalului a avut loc sambata, 13 octombrie, la Cinema Patria, unde am aflat cine a castigat anul acesta trofeul Anim’est: “Oh Willy…”, regizat de Emma De Swaef si Marc James Roels.

Filmul i-a convins pe cei trei membri ai juriului ca merita premiul cel mare intrucat este “o realizare minunata care arata exact asa cum se simte: sensibil si tandru, in timp ce se joaca cu o paleta subtila de emotii”. Regizoarea Emma De Swaef a mai participat la Anim’est, in 2009 ea castigand mentiunea speciala a juriului la categoria Film studentesc.

Premiul pentru Cel mai bun Film de Lung Metraj a ajuns la “Alois Nebel” (r. Tomáš Luňáĸ, Cehia, 2011), pentru “povestea puternica, spusa intr-o atmosfera claustrofobica, cu un protagonist complex interpretat extrem de credibil”. In lipsa regizorului filmului, a ridicat premiul Vit Prudil, deputy director la Centrul Ceh Bucuresti.

Premiul pentru Cel mai bun Film de Scurt Metraj, oferit de Opel, a fost adjudecat de filmul “Tatal/ Father” (r. Ivan Bogdanov, Moritz Mayerhofer, Asparuh Petrov, Veljko Popovic, Rositsa Raleva, Dmitry Yagodin, Bulgaria-Croatia-Germania, 2012), “un mozaic curajos al unei relatii parinte-copil esuate care demonstreaza cea mai expresiva putere a filmului de animatie: aceea de a face invizibilul vizibil.”

Juriul a acordat doua mentiuni speciale pentru Film de Scurt-metraj, pentru “Bendito Machine IV” (r. Jossie Malis, Spania, 2012) si pentru “Despre uciderea porcului / About Killing the Pig” (r. Simone Massi, Italia, 2011).

Filmul finlandez “Roire/Swarming” (r. Joni Mannisto, 2011), o fabula perversa care nu putea fi spusa atat de bine altfel decat prin animatie, a primit trofeul pentru Cel mai bun Film Studentesc in timp ce Premiul pentru Cel mai bun Film din sectiunea Balkanimation, a mers in Bulgaria, pentru “O zi anuntata/Rew Day” (r. Svilen Dimitrov, 2012). Anul acesta, Premiul pentru Cel mai bun Film Romanesc, a purtat numele Viorica Bucur, ca omagiu adus unui drag prieten al filomelor si al festivalului in general. Trofeul a fost oferit de Madalina Rosca din partea Asociatiei Make a Point filmului “Hunger” (r. Alexei Patrascu, 2010).

Premiul pentru Cel mai Bun Videoclip a fost acordat clipului “Have you seen my sister Evelyn” (r. Hoku Uchiyama, SUA, 2011), pentru “o tehnica surprinzatoare, pentru cel mai ingenios mod de a introduce formatia in scenariu, totul intr-o animatie ingenioasa, cu o idee noua, simpla, care integreaza perfect muzica”, iar Premiul pentru Cel mai bun Clip Publicitar s-a dus in Germania (“Fish Face”, r. Alexander Dietrich, Dominic Eise, Johannes Flick, Germania, 2012).

Premiul pentru Cel mai Bun Film de Scurt Metraj din sectiunea Minimest, oferit de Canyon, a fost acordat filmului “Craciun cu Clopotei / Jingle All the Way” (r. Chel White, SUA, 2011). Premiul Publicului, acordat unui scurt metraj din sectiunea Animash, oferit de Sony, s-a acordat filmului “Cheia lipsa/ The Missing Key” (r. Jonathan Nix, Australia, 2011), o poveste emotionanta pusa in imagini spectaculoase si tandre.

Filmele castigatoare ale celei de-a saptea editii a Festivalului Anim’est pot fi urmarite duminica, 14 octombrie, de la ora 18.30, la Cinema Patria. In perioada 28-30 octombrie, la Cinema Victoria din Cluj-Napoca poate fi urmarita o selectie de filme de la Anim’est 2012, iar intre 1-4 noiembrie, are loc cea de-a doua editie Anim’est Chisinau.

Foto: Adi Marineci

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *